Филмът на Шон Пен за войната в Украйна ще дебютира на Берлинале Снимка: © Getty Images

Документалният филм на Шон Пен, който той засне в Украйна в първите месеци след началото на войната, ще направи своя дебют в рамките на Берлинския филмов фестивал, съобщава холивудското издание "Deadline".

Филмът, озаглавен "Superpower", документира случващото се в страната в началото на руската инвазия и показва политическия "сблъсък" на президента Володимир Зеленски с руския лидер Владимир Путин. Пен, който режисира продукцията заедно с Аарон Кауфман, започна снимките на документалния филм през март 2022 г.

"Пен беше в Киев и снимаше филм със Зеленски, когато избухна войната в Украйна. Реалността накара филма да се промени в нещо по-значимо. Много сме благодарни на Шон Пен и на целия екип, че избраха Берлинале, за да покажат този филм", каза Карло Чатриан, артистичен директор на конкурса в Берлин.

Той представи лентата като такава, направена "при много трудни обстоятелства", но също така разказва и за "ролята на изкуството и артистите в трудни времена".

Организаторите разкриха, че цветовете на тазгодишното издание на Берлинале ще бъдат синьо и жълто - цветовете на украинското знаме. Филмовият фестивал ще се проведе между 16 и 26 февруари - точно в този период ще се навърши и една година от началото на руската инвазия в Украйна. Това е и един от аргументите организаторите да селектират филма:

"Може би показването на този филм в Берлин има по-съществено значение, отколкото на което и да е друго място, защото сме близо до Украйна, защото украинците живеят в Берлин, а също и заради политическата стойност на този филм. Но той не е единственият, който показва Украйна", допълва Чатриан.

И още филмови заглавия

Фестивалът ще покаже девет украински филма във всички секции, включително новия филм на Виталий Мански и Евгений Титаренко "Източен фронт".

В конкурсната програма на Берлинале влиза и филма "Manodrome” на канадския режисьор Джон Тренгов, както и биографичният филм на Мат Джонсън "BlackBerry", който описва възхода и падението на канадската компания за смартфони.

Прочутият южнокорейски режисьор Хонг Санг-су, който е редовен участник в Берлин, се завръща с най-новата си творба “In Water".

Сред дебютантите в конкурса е и "Disco Boy" - първият игрален филм на живеещия във Франция италиански режисьор Джакомо Аббруцезе за бежанец, който пристига в Париж, за да се присъедини към Френския чуждестранен легион, за да може да получи така обещавания му паспорт.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Главчев отиде при Радев, не е предлагал нови имена на министри (Обновена)

Президентът не иска Даниел Митов от ГЕРБ да е външен министър

07:29 - 19.04.2024
Важно днес

CNN: Израел е нанесъл удар на територията на Иран

Тел Авив не коментира дали стои зад експлозии до Исфахан, централен Иран

07:17 - 19.04.2024
Важно днес

Руските чиновници вече не могат да пътуват дори до "приятелски" страни

Забраната е заради опасения, че могат да изнесат тайни на Русия зад граница

19:49 - 18.04.2024
Важно днес

Нови санкции изолират Иран с цел да пречат на производството на дронове "Шахед"

Техеран атакува Израел с "Шахед", с тях и Русия стреля по Украйна

19:03 - 18.04.2024
Важно днес

МВР отчете 10 срещи на Бойко Рашков с обвинените в контрабанда баща и син

Новият шеф на "Митниците" питат депутатите как очакват обикновен митничар да е "юнак" срещу каналджиите

16:00 - 18.04.2024