Ердоган каза на Швеция да не очаква подкрепа за НАТО Снимка: © Getty Images

Швеция не трябва да очаква Турция да подкрепи кандидатурата ѝ за членство в НАТО. Това заяви турският президент Тайип Ердоган в понеделник, дни след като копие от Корана беше изгорено по време на протест в Стокхолм.

Стокхолм подаде молба за присъединяване към военния съюз малко след руската инвазия в Украйна, но се нуждае от одобрението на Анкара, която е член на организацията. Този месец кюрдски протестиращи в Швеция окачиха чучело с образа на Ердоган, а по-късно на друга демонстрация изгориха копие на свещената книга на исляма.

"Швеция не бива да очаква подкрепа от нас за НАТО. Ясно е, че тези, които причиниха такъв позор пред посолството на нашата страна, вече не могат да очакват благосклонност от нас по отношение на кандидатурата си", каза Ердоган.

Протестът в събота, но не и самото изгаряне на книгата, е получил предварително разрешение от властите, но беше разкритикуван от правителството в Швеция.

"В Швеция има широкообхватна свобода на изразяване, но това не означава, че шведското правителство или аз самият подкрепяме изразените мнения", заяви външен министър Тобиас Билстрьом в събота.

Междувременно министърът на вътрешните работи на Финландия, чието членство в НАТО също зависи от отговора на Турция, каза, че е необходима няколкоседмична пауза в преговорите между трите страни.

"Има нужда от тайм-аут, преди да се върнем към тристранните преговори. Така, че все още не трябва да се правят заключения", заяви външният министър Пекка Хаависто в интервю пред Ройтерс.

Швеция и Финландия подадоха миналата година молба за присъединяване към НАТО. Първоначално двете страни се надяваха на бързо одобрение, но Хаависто смята, че Анкара едва ли ще вземе решение по въпроса преди изборите в Турция, които са насрочени в средата на май 2023 г.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Резников запазва поста си на министър на отбраната на Украйна - засега

Украинският министър посрещна с германския си колега в Киев

20:16 - 07.02.2023

Джордж Клуни снима адаптация на френския шпионски сериал "Le Bureau des légendes"

Един от най-добрите френски сериали започва нов живот

17:07 - 07.02.2023

Джон Малкович като Мерелин Монро и Салвадор Дали в "Квадрат 500"

„Малкович, Малкович, Малкович: Почит към майсторите на фотографията“ ще краси софийската галерия съвсем скоро

16:45 - 07.02.2023

Украйна назначи нов вътрешен министър и нов ръководител на СБУ

Кадровите смени в правителството на Украйна продължават

16:00 - 07.02.2023

Властта се изненада, че храните поскъпват с до 30% между склада и витрината

Служебният кабинет ще наблюдава, но няма да се меси в ценообразуването

15:43 - 07.02.2023

8 подаръка за Свети Валентин

Облечени в любов. Към себе си.

15:14 - 07.02.2023