Финландия става 31-ият член на НАТО. Турският парламент одобри кандидатурата ѝ Снимка: © Getty Images

Финландия ще стане 31-ият член на НАТО, след като парламентът на Турция одобри кандидатурата ѝ за членство и по този начин разчисти пътя на скандинавската страна към алианса.

Известно време Анкара бавеше кандидатурата на Хелзинки, като се оплакваше, че страната подкрепя "терористи". Швеция, която подаде молба за присъединяване към НАТО по същото време миналата година, все още е блокирана от Турция заради подобни оплаквания.

Това обаче вече не е проблем за Финландия, след като турският президент Реджеп Тайип Ердоган даде одобрението си и похвали "автентичните и конкретни стъпки" на страната по отношение на турската сигурност. Очаква се тя да бъде официално приета в НАТО на следващата среща на върха, която ще се проведе през юли в Литва.

След като това стане дължината на границите на Алианса с Русия ще се увеличи повече от два пъти, което ще промени драматично пейзажа на сигурността в Европа.

Макар че Финландия е един от най-близките партньори на НАТО, членството ѝ ще представлява сериозна военна промяна за Хелзинки, тъй като тя се отказва от десетилетията на военна неутралност. Това беше провокирано предимно заради руската инвазия в Украйна. Почти за една нощ подкрепата за членството в НАТО скочи от неубедителната една трета от финландците до почти 80%.

По-рано руският президент Владимир Путин, който се зарече да спре разширяването на НАТО на изток, предупреди Финландия и Швеция да не се присъединяват към алианса, като заяви, че това би било "грешка".


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Аутопсия ще покаже кога и от какво е починал "брат Галев"

Свещеникът в село Ресилово го обяви за "добър християнин"

08:02 - 05.06.2023

Христо Иванов оправда срещата с Пеевски с нуждата от широка подкрепа за политически преход

Част от трансформацията, за която говори той, е и изчистването на корупцията

18:47 - 04.06.2023

Дончев за кабинета „Денков“: Не всички в ГЕРБ са щастливи, ще видим дали ще го подкрепят 

Томислав Дончев не изключва възможността за пълен мандат на правителството

18:22 - 04.06.2023

От поп звезда до социално ангажиран магнат: Новият проект на Дуа Липа откъсва младите от интернет

Дуа Липа споделя за книгите, имиграцията, политиката и проблема с мъжете

17:15 - 04.06.2023