Финландия затваря границите си за руски туристи от полунощ Снимка: © Getty Images

От петък Финландия затваря границите си за руски туристи. Това е последната от съседните на Русия държави в ЕС, която прави това. По-рано този месец подобно решение взеха и Полша, Естония, Латвия и Литва.

Решението идва, след като броят на руснаците, пристигащи на границата, рязко нарасна след обявяването на частичната мобилизация в Русия миналата седмица.

На граничните пунктове в страната се образуваха опашки, тъй като хиляди хора се опитват да избягат. Най-дълги бяха опашките на границата с Грузия, за която не се изисква виза пътуване.

Влизането във Финландия обаче изисква такава, но това не попречи броя на хората, опитващи се да преминат границата след частичната мобилизация, да се увеличи.

Русктие граждани обаче все пак ще могат да посещават семейството си или да работят и учат във Финландия, поясни външният министър на страната Пекка Хаависто. Той посочи, че заповедта за мобилизация е оказала "значително влияние" върху решението му.

"Решението има за цел напълно да предотврати настоящата ситуация на руски туризъм във Финландия и свързания с него транзит през Финландия", каза той.

Девет държави от ЕС спряха издаването на туристически визи за руснаци

Мярката влиза в сила от полунощ и също така забранява на руснаци с шенгенски туристически визи да влизат в страната. Хаависто допълни, че потокът от руснаци застрашава международните отношения на Финландия.

По-рано този месец Европейският съюз реши да направи по-скъпо и по-трудно получаването на визи за руските граждани, като преустанови действието на визовото споразумение между ЕС и Русия. Повече от 1 млн. руснаци са пътували до страни от ЕС след началото на инвазията в Украйна.

В отделен и самостоятелен ход четири държави от ЕС, които граничат с Русия - Полша, Естония, Латвия и Литва - наложиха нови ограничения и започнаха да не допускат руски туристи.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Гората.бг дари 445 хил. лева на наводнените в Карловско и нито една телевизия не отрази това

Никола Рахнев се възмущава от липсата на интерес от медиите и благодари на дарителите

22:44 - 04.12.2022

Асен Василев: Има чести срещи и ясно съгласуване на действията между Борисов и Радев

Според него президентът е основен фактор за провала за Шенген

17:36 - 04.12.2022

Борисов: По-добър от мен няма, България си има Меси в политиката

Очаква се той да бъде кандидатурата на ГЕРБ за прмиер

10:48 - 04.12.2022