Фирма без дейност блокира поръчката за наем на медицински хеликоптер в България

Дружество, което не упражнява дейност и не осигурява нито един служител, е завело жалба в КЗК срещу процедурата за наем на медицински хеликоптер за спешна помощ.

България е единствената държава в ЕС, която няма услуга за "въздушни линейки", а липсата на тази технология води до загуба на човешки животи всяка година.

"Всичко това е абсолютно умишлено, целенасочено, тенденциозно, манипулативно с цел саботаж и да не бъде доставен този така необходим хеликоптер", казва Георги Гвоздейков, бивш депутат от ПП, който е директор на държавното дружество "България Хели Мед Сървиз".

Законът за обществените поръчки дава възможност на "всяко лице, което има или е имало интерес от получаване на определена обществена поръчка" да внесе жалба по процедура, за която смята, че има нарушение в негова вреда.

"Ние спазихме стриктно закона и определихме дейности с предмет и обем, сходни с тези на поръчката, което е: Предоставяне на лизинг на и/или опериране с поне едно въздухоплавателно средство осигурено с медицинско оборудване", казва Гвоздейков.

"Заинтересованото лице" обаче се оказва ООД-то "Уилинк", което според официалния си профил в Търговския регистър се занимава с "отдаване на аудио-визуална техника под наем; техническо обезпечение на семинари и други събития; организиране на събития; търговия със стоки и услуги; търговско представителство, посредничество на местни и чуждестранни физически и юридически лица в страната и в чужбина; внос, износ и реекспорт".

Фирмата е внесла жалба два дни след крайния срок - и въпреки това тя е допусната за разглеждане.

Дружеството е с 200 лв. капитал и е основано през 2013 г. от четирима французи в София.

Последният им финансов отчет е за 2018 г. Оттогава фирмата не извършва дейност. Данните от НОИ показват, че за последно "Уилинк" са осигурявали социално един човек до май 2016 г.

"Очакваме КЗК да се произнесе с мотивирано определение по искането за налагане на временна мярка „спиране на процедурата“ по възлагане на обществената поръчка в законоустановения срок от седем дни. И да, това ще забави съвсем умишлено доставката на хеликоптера до приключване на процеса и вземане на окончателно решение от КЗК", казва Гвоздейков, който недоумява как комисията е допуснала фирма с липса на какъвто и да е интерес към обекта на поръчката да се намесва в нея.

"Медиапул" посочва, че отделна жалба срещу Министерството на здравеопазването е внесена от "Бел Текстрон инк" - тя е по процедурата за покупка на 6 медицински хеликоптера, за която министерството възнамеряваше да се договори директно с "Леонардо".


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Шествия на агитките на "Левски" и ЦСКА ще затруднят движението в София

Очаква се кръстовището на Орлов мост да бъде затворено за кратко около 15:15 - 16:00 ч.

12:33 - 27.04.2024
Важно днес

Русия атакува украинската енергетика в три области

Ударени са четири топлоелектрически централи

11:06 - 27.04.2024
GEN Z дневници

Vol. 19: Кой изобщо слуша Тейлър Суифт, гълъб в парламента, сбогом "Ема Стоун"

Кои са 5-те новини от седмицата, направили впечатление на Gen Z поколението в "Булевард България"?

10:22 - 27.04.2024
Живот

Рецепта за козунак? А какво ще кажете за козуначени мъфини

Великден през 2024 година звучи като време за по-практично приготвяне на храна

10:04 - 27.04.2024
Спорт

5 домашни упражнения, след които да се почувствате 5 пъти по-добре

Карин Околие ни показа няколко упражнения с DAJLIEN - колекцията за домашни тренировки на IKEA

09:29 - 27.04.2024
Важно днес

Fitch: Отлагане на членството в еврозоната, може да се отрази негативно на рейтинга на България

Според Fitch България ще изпълни всички критерии до края на 2024 година

09:10 - 27.04.2024