Fitch Ratings: България има добра перспектива да приеме еврото Снимка: © Getty Images

България има добра перспектива да приеме еврото. Това сочи анализ на международната рейтингова агенция Fitch Ratings.

В него се посочва, че страната отговаря на всички номинални конвергентни критерии за приемане на еврото, с изключение на ценова стабилност.

Инфлацията в България продължава да се понижава и така намалява разликата между средногодишната инфлация и тази на трите най-добре представящи се държави-членки на ЕС.

Инфлацията през септември 2024 г. е 1,5%, а базисната инфлация е 2,3%, сочат официалните данни от Хармонизираните индекси на потребителските цени (ХИПЦ). Това означава широко облекчаване на ценовия натиск.

От Fitch очакват средногодишната инфлация да бъде 3% през 2024 г., 3,5% през 2025 г. и 3,1% през 2026 г.

Международната агенция потвърждава и дългосрочния кредитен рейтинг на България в чуждестранна и местна валута ‘BBB’ с положителна перспектива.

Рейтингът е подкрепен от силната външна и фискална позиция на страната в сравнение с държавите със същия рейтинг, надеждната политическа рамка от членството в ЕС и дългогодишното функциониране на режима на паричен съвет.

Тази положителна перспектива дава добър изглед за членството на България в еврозоната. То би довело до по-нататъшни подобрения на показателите за външната позиция на страната, посочват още от Fitch Ratings.

Агенцията обаче обръща внимание на политическата обстановка и казва, че липсата на стабилно правителство може да забави влизането в еврозоната.

"България се насочва към нови предсрочни избори, които ще са седмите от 2021 г. насам. Те вероятно ще доведат до още едно фрагментирано Народно събрание, в което се очаква да влязат седем партии. Това увеличава риска от нови избори в началото на 2025 г. Въпреки политическата безизходица смятаме, че приемането на еврото, пълното влизане в Шенгенското пространство и изпълнението на Националния план за възстановяване (НПВ) ще останат приоритет на политическото мнозинство", допълват от Fitch Ratings.

Фактори, които биха могли да доведат до положителни действия по рейтинга, са:

  • допълнителен напредък към присъединяването към еврозоната
  • подобряване на потенциала за растеж чрез прилагане на структурни и управленски реформи за подобряване на бизнес средата
  • ефективно използване на фондовете на ЕС.

Фактори, които биха могли да доведат до негативни действия по рейтинга, са: неприсъединяване към еврозоната поради неизпълнение на критериите за конвергенция и по-слабите перспективи за икономически растеж.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Дрон е изстрелян по къщата на Нетаняху и още развития от Близкия изток

55 ракети са били изстреляни срещу Израел

12:41 - 19.10.2024
Бизнес

Glovo става социална мрежа в търсене на отговора “Какво да поръчам за вечеря”

В 35% от случаите хората не знаят какво да поръчат, когато отворят приложението за доставка на храна

12:10 - 19.10.2024
Важно днес

Подпалиха офиса на "Величие" във Варна. Ивелин Михайлов видя умишлен удар от "мафията"

Лидерът на "Величие" пита дали зад палежа не стои някой от ГЕРБ

10:12 - 19.10.2024
Спорт

"Левски" и ЦСКА излизат на двубой пред близо 30 хил. фенове в София

Засилено полицейско присъствие се очаква в центъра на София в събота

09:19 - 19.10.2024