Разследват ФК "Барселона" за подкуп в размер на милиони на бивш футболен съдия Снимка: © Getty Images

Испанският футболен клуб "Барселона" е разследван за подкуп в рамките на проверка на властите за предполагаема корупция, продължила две десетилетия в съдийската комисия. Това съобщава "Ройтерс", като се позовава на съдебни документи.

Съдът в Барселона съобщи, че полицията е претърсила офисите на Испанската кралска федерация по футбол (RFEF) като част от продължаващото разследване на "възможна системна корупция" в испанската съдийска комисия.

Това е поредният скандал, който избухва в света на испанския футбол. В последните месеци той е разтърсен и от обвиненията в сексуално насилие срещу вече бившия шеф на RFEF Луис Рубиалес, който си позволи да целуне победителката в Световното първенство по футбол за жени Джени Ермосо без нейно позволение. Постъпката му предизвика скандал, който до голяма степен засенчи триумфа на женския отбор в Сидни, и доведе до отстраняването на Рубиалес. Неговите действия са обект на разследвания и от прокуратурата.

Проверката за подкупи на съдии в испанския футбол е започнала отдавна, но сега в нея ФК "Барселона" е привлечен като заподозрян. Разследващият съдия Хоакин Агире Лопес заяви по-рано през септември, че клубът може да се е облагодетелствал от подкупи.

Прокурорите твърдят, че в продължение на 17 години "Барселона" е платила 7,7 млн. долара на бившия съдия Хосе Мария Енрикес Негрейра, който е бил заместник-председател на съдийската комисия на RFEF в периода 1993 - 2018 г.

Според властите Негрейра е отговарял за класирането и оценяването на съдиите. Въпреки това досега не са открити конкретни доказателства, че той е плащал на съдии, за да повлияе на резултатите от мачовете.

Проверката започва, след като испанските данъчни власти установяват нередности в данъчните плащания, извършени между 2016 и 2018 г. от дружеството Dasnil 95, което е собственост на Негрейра. Съобщава се, че Dasnil 95 е получила плащания именно от "Барселона" през тези години.

Футболният клуб отрича да е извършвал каквото и да е нарушение. През февруари оттам обясниха, че са купили от външен консултант "технически доклади, свързани с професионалното съдийство", което се смята за обичайна практика сред останалите професионални клубове по футбол.

Съперникът на "Барселона" - "Реал Мадрид" - също е част от съдебното дело, но като потърпевша страна.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Служебният кабинет смени Вяра Тодева и още пет областни управители

Част от новите са от банката кадри на ГЕРБ

18:08 - 26.04.2024
Важно днес

Мащабни промени в движението в центъра на София предложиха от ПП-ДБ и "Спаси София"

Планира се ул. „Фритьоф Нансен“ да стане двупосочна

14:32 - 26.04.2024