ФК "Шериф": Клубът на олигарсите от КГБ, които държат "супермонопола" в Приднестровието

"Футболни анонимници от държава, която не съществува, унижиха "Реал Мадрид" - това е заглавието, с което Sky News обобщава сензацията от груповата фаза на Шампионската лига.

ФК "Шериф" идва от град Тираспол - столицата на непризнатата Приднестровска молдовска република, чието население е малко под 500 000 души, доминирано от проруски сепаратистки настроения. Създаденият преди 25 години отбор успя да победи "Реал Мадрид" с 2:1 като гост на стадион "Сантяго Бернабеу".

"Шериф" са дебютанти в Шампионската лига - никога досега молдовски отбор не е стигал до участие в турнира. Изненадващото им постижение е просто дребен детайл от предисторията на собствениците им - история, която надминава дори най-абсурдните политически обрати в Източна Европа след разпадането на съветския блок.

Както коментира бивш дипломат пред Euronews - клубът е символ на "меката сила на Русия, която продължава да настоява Молдова да признае Приднестровието като част от евентуална федерация".

Неслучайно всяка новина около победата на "Шериф" е допълвана с коментара, че клубът принадлежи на най-бедната страна в Европа. Средната заплата в Тираспол е между 250 и 300 долара, а пенсията е между 85 и 90 долара, по данни на "Новая газета". На теория - Приднестровието се управлява от парламент и президент. На практика се управлява от "Шериф". Футболният клуб е само малка част от едноименния холдинг, който контролира целия политически и икономически живот в "републиката".

Руските медии описват "Шериф" като "уникален за Източна Европа супермонопол". Компаниите в групата контролират "всички видове бизнеси, които носят доходи".

Създателите му са олигарсите Виктор Гушан и Иля Казмали - бивши служители на съветските служби за сигурност, които работят на ръководни длъжности в полицията при разпадането на СССР. Гушан и Казмали започват да развиват бизнес през 1993 г., когато се облагодетелстват от процеса по приватизацията. Формално "Шериф" дава най-добрите оферти и гаранции за това, че бившите държавни предприятия ще продължат да развиват дейност.

Зад кулисите - Гушан и Казмали упражняват тежък натиск върху всеки, който се опита да се конкурира с тях.

От търговията на цигари, алкохол и горива, двамата силоваци разширяват мрежата си до гигантски за региона размери. В момента "Шериф" разполага с десетки супермаркети и хипермаркети, магазини за търговия на дребно, бензиностанции, петролни бази, строителна компания, автомобилни центрове, и др.

"Шериф" притежава най-големия телекомуникационен оператор на Приднестровието "Интерднестрком", винарната KVINT, телевизионният канал "Телевизията на свободния избор", най-голямата местна банка "Агропромбанк", текстилна компания, спортен комплекс и прословутият футболен клуб.

Според оценката на "Коммерсант", в структурите на "Шериф" работят около 14 000 души, или над 17% от заетите лица в икономиката на Приднестровието. Холдингът е най-големият данъкоплатец в непризнатата република, като осигурява над 50% от данъчните й приходи.

Политическият пейзаж е тотално доминиран от "Шериф". Холдингът разполага и със собствена партия на име "Обновление". На последните парламентарни избори през 2020 г. тя печели 29 от общо 33 депутатски мандата в местния парламент.

23 от тях са избрани без конкуренция, разказва "Новая газета". От останалите четири "свободни" места - трима новоизбрани депутати са бизнесмени, които работят в тясно сътрудничество с "Шериф". Последният мандат е за "политолог, който симпатизира на "Шериф".

Предсказуемият резултат е причината, поради която по-малко от 30% от хората с право на глас участват в изборите.

Президентът на Приднестровието Вадим Красноселски е лидерът на "Обновление", и той е бивш служител на МВР. Предшественикът му Евгений Шевчук е свален от власт, след като си позволява да критикува ръководството на холдинга.

Значителен дял от икономиката на Приднестровието се допълва от сивия сектор - регионът е един от маршрутите на контрабандата на цигари и други стоки, като се възползва от схема на фиктивен безмитен внос през пристанището на Одеса.

Докато регионът губи все повече от младите си хора, откъсването от руската орбита изглежда невъзможно. На референдум през 2006 г. 97% от избирателите гласуват, че биха искали да се присъединят към Руската федерация.

Приднестровието е фактически сателит на Москва - ползва безплатни доставки на природен газ, охранява се от руски контингент от около 1500 души, символиката на бившия СССР все още стои по улиците на Тираспол.

Описват столицата като "тематичен парк на Съветския съюз със статуи на Ленин и флагове със сърп и чук".

Опитите на молдовското правителство да разреши териториалния спор се провалят. "Шериф" не иска промяна - статуквото устройва холдинга.

От 2014 г. Молдова се ползва от безвизов режим по отношение на пътуванията до държави от Европейския съюз.



Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Живот

Терапевтът ви не помага? Опитайте с кон

Конете помагат не само на нас, но и ние на тях

11:00 - 29.03.2024
Важно днес

Борисов: "Мераклии за служебен премиер винаги ще се намерят"

Борисов прехвърли вината за хаоса около назначаването на служебен премиер на ПП-ДБ

09:55 - 29.03.2024
Важно днес

Заместник-омбудсманът Елена Чернева обясни защо е подала оставка

Елена Чернева беше една от 10 личности, сред които президентът Румен Радев има право да избира бъдещ служебен премиер

09:52 - 29.03.2024
Важно днес

Община Марица ще дари средства за транспортирането на загиналите в Германия българи

Общинските съветници са гласували единодушно дарението.

09:12 - 29.03.2024
Бизнес

Алесандро Микеле е новият творчески директор на Valentino

За първи път сред задълженията му ще бъде дизайнът на модни колекции за висшата мода

07:46 - 29.03.2024
Важно днес

Русия отново атакува енергийната инфраструктура на Украйна

При една от атаките е пострадало 5-годишно момиченце

07:46 - 29.03.2024