Фон дер Лайен дава приоритет на българската граница с Турция Снимка: © Getty Images

Председателката на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен смята, че българо-турската граница трябва да бъде приоритет като част от укрепването на външните граници граници на ЕС. Това става ясно от нейно писмо, изпратено до лидерите на страните от съюза в четвъртък.

Писмото идва малко преди срещата на върха през февруари, на която ще бъдат обсъдени въпроси, свързани с миграцията и контрола по границите.

В документа фон дер Лайен излага предложенията на ЕК относно миграцията, като се спира на четири области:

  • укрепване на външните граници;
  • ускоряване на процедурите за регистрация на мигрантите, които влизат в ЕС;
  • спиране на вторичните движения, както и осигуряване на "ефективна солидарност";
  • работа с трети държави за увеличаване на броя на връщанията на мигранти

В понеделник канцлерът на Австрия Карл Нехамер беше на посещение в България, за да провери българо-турската граница във връзка с ветото, което страната му наложи за членството на София и Букурещ в Шенген. Макар Нехамер да заяви, че все още не е склонен да подкрепи българската кандидатура за Шенген, той призова ЕК да предостави средства в размер на 2 млрд. евро, с които България да засили границата си с Турция.

В четвъртък комисарят по вътрешните работи Илва Йохансон заяви, че в европейския бюджет няма пари за подобни действия. От изпълнителния орган настояват вместо това да се набляга на ролята на агенцията за граничен контрол Frontex, към която държавите-членки на ЕС се обръщат за помощ.

В писмото си фон дер Лайен предлага служители на агенцията да бъдат разположени за съвместно патрулиране и по границите на Западните Балкани, като бъде сключено споразумение със страните от региона - Албания, Черна гора, Сърбия и Босна.

Другите и предложения включват ускорена схема за връщане на мигранти, която да започне да действа още тази година с участието на страните, които проявяват интерес към нея.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

17-годишен ученик е задържан за фалшивите бомбени заплахи

Момчето е изпращало заплахи в сряда, четвъртък и петък

21:26 - 31.03.2023

Бившият технологичен редактор на The Guardian заведе дело за милиарди срещу Google

Все повече издатели обвиняват гиганта, че злоупотребява с господството си и ограничава приходите им от онлайн реклама

16:06 - 31.03.2023

Как се печели съдебно дело със стил? "Меката сила" в дрехите на Гуинет Полтроу

Съдът реши, че това не е Полтроу, но още преди да бъде произнесена окончателната присъда, тя вече беше спечелила...вниманието на хората.

15:21 - 31.03.2023