Урсула фон дер Лайен идва в България за откриването на интерконектора с Гърция Снимка: © Getty Images

Председателят на Европейската комисия (ЕК) Урсула фон дер Лайен ще посети България на 1 октомври (събота). Причината за визитата ѝ е откриването на газовата връзка с Гърция. Новината съобщи говорител на ЕК.

Според неговото съобщение, Фон дер Лайен ще посети страната по покана на президента Румен Радев.

Чрез газовата връзка се предвижда България да получава около 3 млрд. куб. м газ на година - почти колкото е годишното потребление на природен газ в страната. Общата стойност на съоръжението е над 240 млн. евро, като от тях ЕК предостави безвъзмездно на страната 45 млн. евро за предпроектни проучвания и още 35 млн. евро по оперативна програма.

С проекта се превижда и допълителен капацитет, за да може на по-късен етап през тръбата да преминават до 5.5 млрд. куб. метра.

Интерконекторът е ключов за диверсифицирането на доставките на природен газ в България. С пускането му експлоатация ще могат да се доставят пълните количества газ от Азербайджан, както и ще се получава втечнен газ от Гърция.

Той не беше построен в продължение на 10 години, а при кабинета на Кирил Петков строежът му беше ускорен, като имаше ясен политически ангажимент както от българска, така и от гръцка страна. По договор строежът на интерконектора трябваше да е готов до края на 2020 г. След това се оказа, че има повече довършителна работа от очакваното и пускането му в експлоатация беше отлагано на няколко пъти.

Това е второто посещение в България на председателя на ЕК за тази година. През април Фон дер Лайен дойде на визита в София по повод подписването на Плана за устойчивост и развитие.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Култура

Новият албум на Били Айлиш и еволюцията на един аутсайдер в поп музиката

Ако в музикалната индустрия има някакви популярни течения, то Били Айлиш прави всичко възможно, за да ги избегне

11:54 - 18.05.2024
Важно днес

Откриха 6.5 млн. къса нелегални цигари, скрити в ел. табла на ГКПП "Кулата"

Агенция „Митници“ съобщава, че това е най-голямото количество нелегални цигари, задържани на "Кулата" за последните две години.

10:56 - 18.05.2024