Франция обеща бронетранспортьори в помощ на Украйна Снимка: © Getty Images

Франция ще даде стотици бронирани машини на Украйна като част от нов пакет военна помощ, обяви френският министър на отбраната Себастиен Лекорню.

"За да удържи на фронтовата линия, украинската армия се нуждае от бронетранпортьори, каквито са нашите VAB машини, те са много важни за подвижността на военния състав," казва Лекорню в итнервю за вестник "La Tribune".

Toй уточнява, че става дума за машини, които тази и следващата година излизат от експлоатация във Франция. Част от бронетранспортьорите VAB са на повече от 40 години и в момента се заменят с нови - тип Griffon. По думите на министъра обаче и старите машини са годни за използване.

Франция се готви да изпрати още ракети земя-въздух Aster 30, които могат да прехващат бойни самолети, дронове и крилати ракети в обсег от 120 км.

Изявлението на Лекорню идва в момент, в който украинската армия е под постоянни руски атака и вече страда от дефицит на муниции.

При поредна атака над град Лвов един мъж е загинал, а властите се опасяват, че под отломките на разрушените сгради има още хора. Целта на ударите и този път е била енергийната инфраструктура на града. В резултат на атаката е възникнал и пожар в административна сграда.

Заради руски удари през последните няколко седмици са повредени почти всички топлоелектрически централи в страната. Електроенергийният оператор на Украйна съобщи, че атаките по енергийни обекти в южната част на Украйна често водят до спиране и режим на тока, особено в Одеса и близките населени места. В неделя в Одеса спря движението на трамваи и тролеи заради проблеми с електроснабдяването.

Режим на тока има още в Харков и в родния град на президента Володимир Зеленски - Криви рог.

В същото време самият Зеленски предупреди в интервю пред "Вашингтон пост", че страната му ще бъде принудена да премине в постепенно отстъпление, ако не получи обещаната военна помощ от Съединените щати.

В неделя в редовното си обръщение той отправи послание към украинците, който празнуват Великден в условията на война, като заяви:

"Нека всички молитви за защита от злото да бъдат чути днес. Нека вярата обедини всички добри сърца и укрепи онези, които бранят своя дом. И нека истинският мир стане по-близо за цяла Украйна и всички народи, които страдат от войни."

Преди това той публикува и кадри по повод втората годишнина от освобождението на град Буча от руска окупация. Тя продължи 33 дни, в резултат на което загинаха над 1400 души, в това число 37 деца.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Макрон не изключи изпращане на войски в Украйна, ако Русия пробие фронтовите линии

Пред изданието "Economist" френският президент отново подкрепя идеята, че трябва да се обмисли изпращането на сухопътни войски в Украйна

15:10 - 02.05.2024
Важно днес

Без възражения и въпроси е било взето спорното решение за строеж на частна детска болница

Решението на кабинета беше оттеглено след обществен натиск

14:50 - 02.05.2024
Живот

Елиникон: проектът за най-голям "умен" град в Европа, който набира все по-голяма скорост в Гърция

Амбициозният проект цели да превърне бившето летище в най-големия "умен" град в Европа

13:56 - 02.05.2024
Важно днес

След пауза от няколко месеца в ИСУЛ отново се правят костно-мозъчни трансплантации на деца

5-годишно дете е било оперирано и вече е изписано от болницата

13:17 - 02.05.2024