Франция обмисля да сложи възрастова граница за достъп до социалните мрежи Снимка: © Getty

Франция обмисля да въведе възрастова граница за използване на социалните мрежи. Такива намерения изрази премиерът на страната Габриел Аттал в ново интервю пред френския вестник "Le Parisien".

Идеята му е да бъде наложена забрана децата под 13-годишна възраст да имат профили и достъп до социални мрежи.

"Искам да работя с платформите за истинска цифрова бариера, за да гарантирам, че никой непълнолетен под 13-годишна възраст няма да ползва социалните мрежи“, казва министър-председателят.

Плановете на премиера идват след като миналата година Франция одобри закон, според който платформи като TikTok, Facebook и Instagram вече ще трябва да следят стриктно възрастта на потребителите си.

Съгласно него френските тийнейджъри под 15-годишна възраст могат да имат профили онлайн само с разрешението на родителите си. А техните настойници също имат право да поискат спиране на акаунта на детето си.

Законодателството беше част от поредица от стъпки на правителството за намаляване на времето, което децата прекарват пред екрана, както и за защитата им от кибертормоз и други престъпления. Законът обаче тепърва трябва да започне да се прилага.

Франция предприема мерки в тази посока заради притеснения, свързани с порнография и киберпреследването онлайн, но и заради индиректните ефекти от влиянието на социалните мрежи върху психологичното и емоционалното състояние на децата, онлайн зависимости и пр.

На теория в страната сайтовете са забранени за лица под 13-годишна възраст. Но според френската Национална комисия за технологии и свободи (CNIL) някои потребители се регистрират едва на осемгодишна възраст, а повече от половината деца на възраст 10-14 години използват платформи като Snapchat и Instagram.

Идеята на Аттал е вбъдеще регистрацията за лица под 13 години да бъде напълно блокирана - без значение дали се прави с или без родителско съгласие. Премиерът изрази увереност, че ще успее да вземе мерки по проблема.

"Това е нещо много трудно, но не и невъзможно", каза той, като отбеляза, че големи платформи като Facebook и TikTok вероятно ще сътрудничат, тъй като според него техният имидж е застрашен.

Родители съдят TikTok във Франция след самоубийството на 15-годишната им дъщеря


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Петьо Петров - Еврото е в "близка на нас страна", според СДВР

Любена Павлова е "свързващото звено" на групите на Еврото и Нотариуса

09:15 - 22.02.2024
Важно днес

Основен свидетел по делото "Осемте джуджета" е разпитван 49 пъти

Илия Златанов разказа за 35 кг. злато и 560 хиляди евро, които са предадени на бившата съпруга на Пепи Еврото и прокуратурата

07:56 - 22.02.2024
Важно днес

Протест в София след освобождаването на шофьора, убил 15-годишния Филип

37-годишният Петър Тодоров беше пуснат от съда под домашен арест

18:16 - 21.02.2024
Живот

Майкъл Сера ли се оказа създателят на CeraVe? Супербоул разкри загадката

„О, не знаехте ли? Истината се крие пред очите. Аз съм CeraVe“

16:50 - 21.02.2024
Важно днес

Прокурор и следовател отричат познанство с Нотариуса, не знаели и за клуба за магистрати

Радослав Димов и Ясен Тодоров сами поискаха да бъде изслушани по случая

16:38 - 21.02.2024