"Националният сбор" на Марин льо Пен спечели първия тур на парламентарните избори във Франция и има реален шанс да получи пълно мнозинство в новото Национално събрание.

Но всички останали партии - с едно изключение - излъчиха сигнал, че са готови на всичко, за да попречат на еднопартийно крайнодясно управление.

В нощта след първия тур левите партии в Париж и антифашистки организации свикаха мащабен протест на "Площада на републиката" срещу възхода на Льо Пен.

Балотажът е насрочен за 7 юли.

Инструкциите на партийните лидери към избирателите им се различават според политическите сили, но посланието е едно - да се гласува "умно" срещу Льо Пен.

Единствената партия, която не се обяви изрично против първата сила, са "Републиканците", т.нар. традиционна десница във Франция. Ръководството им обяви само че очаква французите да гласуват "по съвест", след като партията остана на далечно четвърто място с 10.5% от вота.

Президентът Еманюел Макрон призова за голямо обединение срещу първата политическа сила на балотажа на 7 юли. Неговата коалиция "Заедно" финишира на трето място с едва 22% от гласовете на първия тур.

"Изправени срещу "Националния сбор", дойде време за широко обединение, което е с ясен демократичен и републикански профил", каза той в писмена декларация след нощта на вота.

Досега Макрон отхвърляше възможност за сътрудничество с крайната левица "Непокорна Франция" на Жан-Люк Меланшон. В момента те са част от голямата лява коалиция "Нов народен фронт", която се класира на второ място в национален мащаб.

Няколко от основните говорители от управляващите призоваха да не се дава "нито един глас на крайната десница", но и част от кандидатите се обявиха за спиране на възхода и на социалистите на Меланшон.

Премиерът Габриел Атал заяви, че там, където негови съпартийци са се класирали трети за балотажа срещу кандидат на "Националния сбор" и алтернативен кандидат, хората от "Заедно" ще бъдат оттегляни, но в името на "онзи, който защитава като нас ценностите на Републиката".

Социалистите от "Непокорна Франция" ще приложат сходна тактика, но без да поставят условия към кандидатите, които биха подкрепили срещу Льо Пен на балотажа.

"Няма да позволим никъде "Националният сбор" да победи. Нашите инструкции са прости, директни и ясни. Нито един глас, нито един мандат повече за "Националния сбор", каза Меланшон.

Той определи резултата от първия тур като "тежка и безспорна загуба" за Еманюел Макрон.

"Ще бъде неразбираемо, ако някои продължават да не правят разлика между левицата и крайната десница", казва лидерът на френските "Зелени" Марин Тондлие след вота в неделя.

Тя призова всички центристки кандидати да се оттеглят, ако са се класирали последни в тристранен балотаж: "А ако не се явявате на втория тур, призовате избирателите си да подкрепят кандидат, който защитава ценностите на Републиката".

Оливие Фор, главен секретар на Партията на социалистите, призна, че резултатът на Марин льо Пен и Жордан Бардела е исторически: "За първи път след Втората световна война крайната десница може да управлява държавата. Позицията ни е много ясна: Трябва да блокираме "Националния сбор" на втори тур".

Нито един техен кандидат няма да остане в балотажа, ако присъствието му може да попречи на по-силна алтернативна номинация срещу хората на Льо Пен.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Втори заместник-председател на финансовия надзор подава оставка

Тя ще бъде гласувана в парламента в сряда

20:12 - 02.07.2024
Важно днес

Кирил Петков: Ако ГЕРБ и ДПС си напазаруват депутати тази вечер, кабинет ще има

Радев призова предложил на ГЕРБ правителство на малцинството

19:15 - 02.07.2024
Важно днес

Чуждестранният бизнес призова за демократично правителство и ангажимент към ЕС и НАТО

Седем търговски камари излязоха с писмо до политиците

17:14 - 02.07.2024
Важно днес

Туристи на гръцкия о-в Кос прекараха нощта на футболно игрище

Сухото време е причината за горските пожари в страната и това лято

17:06 - 02.07.2024
Важно днес

КЗК разследва Billa България за нелоялни търговски практики

Производството е във връзка със спорни клаузи при договорите за доставка на яйца

16:22 - 02.07.2024
Важно днес

Не е ли късно за обединение срещу Льо Пен във Франция?

Марин Льо Пен обяви, че ще търси подкрепа за кабинет, дори ако няма мнозинство

15:23 - 02.07.2024