Френските жп линии са станали обект на "координиран саботаж" часове преди началото на Игрите Снимка: © Getty Images

Френските железопътни линии са станали обект на няколко „злонамерени“ акта, включително палеж. Френският министър на спорта, олимпийските и параолимпийските игри Амели Удеа-Кастера определи прекъсването на влаковите линии като „вид координиран саботаж“.

Предполага се, че целта е да се възпрепятства пътуването на хиляди туристи и френски граждани преди церемонията по откриването на Олимпийските игри в Париж, която предстои тази вечер.

Френската държавна железопътна компания SNCF съобщи, че смущенията са засегнали атлантическите, северните и източните високоскоростни линии, като са нанесени щети на няколко нейни съоръжения.

Очаква се проблемът да бъде отстранен едва в понеделник, когато ремонтните дейности ще са приключили.

"Това е масирана атака в голям мащаб, която цели да парализира мрежата на TGV", казват от SNCF в изявление, цитирани от AFP. В него се казва още, че "едно от нападенията е било осуетено“.

Към този момент пътническият трафик по тези линии е „силно нарушен“.

Отменени и пренасочени са "голям брой" влакове.

От железопътния център "Реми Вал дьо Лоар" също заявиха, че проблем има и при техните влакови линии - пожар е избухнал в близост до релсите в Куртоален в Северна Франция, причинявайки смущения при пътуването до Париж.

SNCF призова пътниците да отложат пътуванията си и да стоят далеч от гарите.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Супертайфун отне живота на поне двама в Китай. Ранени са над 90 души

"Яги" е вторият най-мощен тропически циклон в света през 2024 г. досега

09:37 - 07.09.2024