Френският McDonald's става еко - с опаковки за многократна употреба Снимка: © Elium Studio

Опаковките са основен компонент на хранително-вкусовата промишленост. Стотици милиони кутии, чаши, тави, прибори и консерви се изхвърлят всеки ден, създават огромни количества отпадъци и нанасят трайна вреда на планетата. Съдовете и приборите за еднократна употреба са смъртоносни за околната среда, а повечето вериги за бързо хранене все още сервират точно в такива. Най-голямата сред тях - McDonald's - не прави изключение.

Френският McDonald’s обаче е решил да става еко. Веригата си сътрудничи с парижкото дизайнерското студио Elium в създаването на съдове за многократна употреба, които ще се използват в ресторантите.

Франция като цяло предприема стъпки за намаляване на отпадъците, много преди да започнат стачките срещу пенсионната реформа, наложена от правителството на Емануел Макрон, заради която улиците в Париж са препълнени с чували боклук. През януари 2023 г. страната обяви, че ресторантите с повече от 20 места трябва да предложат на клиентите си алтернативи за многократна употреба или миещи се съдове. Ходът на местния McDonald’s Франция е в тази посока.

Elium Studio и френският McDonald’s работят по проекта през последните две години. Дизайнерите създават гама от цветни и привлекателни прибори за хранене. Те са направени от тритан - пластмасова смола, подобна на стъклото и керамиката по своята твърдост и прозрачност. Тританът запазва и органолептичните качества на храната - тоест не променя вкуса и миризмата на храната.

От студиото запазват и оригиналната същност и философия на дизайна на McDonald’s. ,,Кутийката за пържени картофи все още е в емблематичното червено, с което сме свикнали, но е много по-екологичен вариант в сравнение с предшественика си. Вярваме, че тази инициатива на McDonald’s Франция може да насърчи и други вериги за бързо хранене да направят по-екологичен и по-устойчив избор.", казват от дигиталното списание за дизайн Yanko.

„Законът срещу отпадъците не е само краят на пластмасовите сламки“, написа френският президент Еманюел Макрон миналата година. „Огледайте се наоколо - във Франция действат промени, за да изменят моделите ни на потребление и да намалят отпадъците. Борим се да стане глобално. Нека променим играта!“

Боклукът в Париж "превзе" забележителностите - с помощта на AI


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Радан Кънев: Партия ГЕРБ пожела да има избори и си ги получи

Евродепутатът не смята, че промените в конституцията, могат да доведат до криза

18:31 - 28.03.2024
Важно днес

Сарафов, Гешев и Цацаров са извикани на изслушване в комисията за Нотариуса

Последните трима главни прокурори ще бъдат изслушани във връзка с мрежата около Нотариуса

18:24 - 28.03.2024
Технологии

Сам Банкман-Фрийд беше осъден на 25 години затвор за финансови измами

Фрийд каза пред съда, че съжалява.

17:55 - 28.03.2024
Живот

Бонуси от $75 хил. за всяко родено дете. Как Южна Корея се бори с демографската криза

Компании обещават хиляди долари бонуси за тези свои служители, които решат да станат родители

17:22 - 28.03.2024
Важно днес

Хванаха дипломатическа кола с мигранти на "Капитан Андреево"

По информация на телевизията зад волана на автомобила е бил виетнамски гражданин с дипломатически имунитет.

17:06 - 28.03.2024
Важно днес

Нова предизборна рокада в Митниците: Павел Манченко поема столичната служба

Герой от записите "Ало, Ваньо" ще управлява Митници София

16:30 - 28.03.2024