Френският външен министър пристигна на визита в Украйна на фона на поредната руска атака Снимка: © Stephane Sejourne, X(Twitter)

Френският министър на външните работи Стефан Сежурн обеща на Украйна сътрудничество в областта на отбранителното производство по време на първата си официална визита в Киев след встъпването му в длъжност в началото на седмицата.

"Русия се надява Украйна и нейните поддръжници ще се уморят преди нея. Но ние няма да станем по-слаби", заяви Сежурн по време на пресконференция в центъра на украинската столица.

Сежурн пристигна в Киев часове след като Русия изстреля 40 ракети и безпилотни самолети по територията на поне пет региона в страната.

"В резултат на попадането на отломки от вражеска ракета са повредени няколко частни къщи и нежилищни сгради, а една сграда е практически разрушена", съобщиха украинската полиция по-рано днес, цитирана от агенция „Ройтерс“.

Няма данни за пострадали хора, но едно куче е било убито.

"Благодаря Ви, че направихте първото си посещение в Украйна, въпреки ракетния обстрел от страна на Русия тази сутрин. Франция остава твърда в подкрепата си за Украйна в борбата срещу руската агресия и в защитата на европейската свобода и единство.", написа в Х външният министър на Украйна Дмитро Кулеба.

Сежурн е дал обещание да работи както за разрешаването на правни проблеми в ЕС, така и за насърчаването на повече френски компании да създават военни производствени мощности в Украйна.

Сежурн не конкретизира какви са тези правни проблеми, но използва визитата си, за да насърчи френските компании да инвестират в Украйна, като спомена транспортния, енергийния, телекомуникационния и водния сектор.

Няколко украински и френски отбранителни компании вече са сключили споразумения за сътрудничество.

"Възможностите на това сътрудничество обаче са много по-големи", каза Кулеба, като призова за локализиране на производството в Украйна.

Киев се опитва да поддържа потоците от военна и финансова помощ от западните си съюзници, след като близо две години се бори с пълномащабна руска инвазия.

Посещението на Сежурн се случва ден след като британският министър-председател Риши Сунак беше в Киев, за да подпише ново споразумение за сигурност и да обяви увеличаване на военното финансиране за Украйна за закупуване на безпилотни летателни апарати.


Великобритания дава 2,5 млрд. паунда за Украйна, след като САЩ спряха военната помощ


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

ЦСКА отново победи "Левски"

18:29 - 27.04.2024
Важно днес

Шествия на агитките на "Левски" и ЦСКА ще затруднят движението в София

Очаква се кръстовището на Орлов мост да бъде затворено за кратко около 15:15 - 16:00 ч.

12:33 - 27.04.2024
Важно днес

Русия атакува украинската енергетика в три области

Ударени са четири топлоелектрически централи

11:06 - 27.04.2024
GEN Z дневници

Vol. 19: Кой изобщо слуша Тейлър Суифт, гълъб в парламента, сбогом "Ема Стоун"

Кои са 5-те новини от седмицата, направили впечатление на Gen Z поколението в "Булевард България"?

10:22 - 27.04.2024