FT класира 4 български компании сред най-бързо растящите в Европа Снимка: © Getty Images

Четири български компании влязоха в тазгодишната класация на най-бързо растящите 1000 фирми в Европа, която Financial Times и Statista изготвят за седми път.

Предходните две години броят на българските участници бе съответно седем и шест, а през 2020 г. достигна 12.

Класацията за 2022 идва в момент, когато войната в Украйна навлиза във втората си година, а ехото от пандемията вече отшумява. Тъй като се основава на приходите на европейските компании през трите години до 2021 г., подредбата на практика показва колко много предприятия са процъфтявали въпреки здравната криза – а в някои случаи благодарение на нея.

Докато фирмите, занимаващи се с класическа търговия на дребно и с туризъм, се бореха да оцелеят, тези в областта на технологиите и е-пазаруването ускориха темпото на растежа си.

Затова и не е изненада, че четирите български компании в топ 1000 на FT за 2023 г. попадат в сектори като логистика, аутсорсинг и софтуерен бизнес.

С абсолютен ръст от 486,9% и комбиниран годишен растеж на приходите между 2018 и 2021 г. от 80,4% най-напред в листата се класира българският доставчик на логистични услуги в сферата на е-търговията euShipments. Компанията заема 314-o място и е нова в топ 1000.

След нея, на 371-о място, е търговецът на електроника Amco Bulgaria. Част от класацията и през предходните две години, през тази компанията бележи абсолютен ръст от малко над 420% и комбиниран от 73,3%.

Аутсорсинг компанията Pontica Solution също е нова в класацията, като се нарежда на 715-о място с 219% абсолютен ръст и 47,2% комбиниран.

Последната българска фирма се класира на 742-о място. Това е StorPool, която е глобален доставчик на софтуерно решение за съхранение на данни. Попадала и преди в FT 1000, тази година компанията има 211,2% абсолютен и 46% комбиниран ръст.

Под номер едно в общата класация за Европа е базираната във Великобритания Tripledot Studio. Тя успя да оглави списъка на FT 1000 като най-бързо развиващото се предприятия в Европа с комбиниран ръст от 794,7%. Челната позиция на разработчика на мобилни игри подчертава афинитетът на потребителите към този дигитален тип забавления.

На второ място е друга британска компания – застрахователно-технологичната Marshmallow (659,8 % комбиниран растеж за трите години до 2021-а). А на трето е италианският производител на литиеви батерии WeCo (433,1% ръст). Темповете на растеж, постигнати от тези две компании, показват съответно продължаващата цифровизация на финансите и отказа от изкопаеми горива – тенденции, които само ще се ускоряват.

Въпреки това продължаващата инфлация, краят на евтините заеми и спадът в стойността на технологичните акции карат инвеститорите да бъдат по-предпазливи. По данни на PitchBook инвестициите в рисков капитал са намалели с 16% на годишна база през 2022 г. до 91,6 млрд. евро. Въпреки че все още са значително по-високи, отколкото преди пандемията, „комбинацията от висока инфлация, повишаващи се лихвени проценти, слаб икономически растеж и подновено геополитическо напрежение“ са навредили на настроенията, посочват анализаторите.

Това означава, че някои стартиращи предприятия ще трябва да се борят по-усилено за финансиране. Очаква се, че факторите, които пречат на растежа, ще се задълбочат още повече от продължаващата война на Русия в Украйна.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Живот

Д-р Чернев, д-р Чернева и лекарската грижа такава, каквато трябва да бъде

Срещаме се с две от тези екзотични птици като част от партньорството ни с Dr. Oetker

09:17 - 04.05.2024
Важно днес

Врачанският митрополит Григорий ще води литургията за Възкресение Христово

Тя започва в 23,30 на Велика събота в храма "Св. Александър Невски"

08:52 - 04.05.2024
Политика

Година по-късно - какво (не) се промени след масовите протести в Сърбия

Опозицията поведе битка срещу управляващите, но се разпадна само няколко месеца по-късно

14:39 - 03.05.2024
Живот

Супер лесни мини козуначени венци с бакпулвер

Приготвят се бързо и лесно, само с бакпулвер, а вкусът им е все толкова неустоим

11:53 - 03.05.2024