FT: Турският износ на военни стоки за Русия се е увеличил през 2023 г. Снимка: © Getty Images

Износът на важни военни стоки от Турция за Русия се е увеличил през 2023 г., съобщава Financial Times.

Разкритието идва на фона на задълбочаващите се опасения на САЩ и страните от ЕС, че Турция действа като канал за заобикаляне на западните санкции, наложени на Кремъл след началото на войната в Украйна.

По този начин управляваната от Реджеп Ердоган страна подкопава опитите на съюзниците в ЕС, НАТО и Г-7 да ограничат възможностите на Москва да оборудва въоръжените си сили.

Доказателство за това, че има напрежение между Анкара и партньорите ѝ от НАТО по отношние на търговията, е новината за визитата на американския зам.-министър на финансите по въпросите на тероризма и финансовото разузнаване Брайън Нелсън.

Нелсън ще посети Турция тази седмица, където ще обсъди "усилията за предотвратяване, прекъсване и разследване на търговската и финансовата дейност, която е в полза на усилията на Русия във войната ѝ срещу Украйна".

Това ще е второто му пътуване до Анкара и Истанбул тази година.

То ще се случи на фона на постъпилите данни, че някои части с двойна употреба - определени от САЩ и техните съюзници като особено ценни за войната - се транспортират директно до Русия.

Те стигат до руска територия дори когато са обозначени като предназначени за друга държава.

Усилията за прекъсване на тази нелегална търговия с Русия са сложни, тъй като изделията имат както търговско, така и военно приложение, пише FT.

През първите девет месеца на 2023 г. Турция е отчела 158 млн. долара износ на 45 стоки, които САЩ назовават като "високоприоритетни" за Русия. Това е три пъти повече от нивото, регистрирано за същия период на 2022 г., когато започна войната в Украйна - средната стойност за периода 2015-21 г. е била 28 млн. долара според данни на Trade Data Monitor.

45-те категории стоки включват изделия като микрочипове, комуникационно оборудване и части като телескопични мерници.
Те са обект на експортен контрол от страна на САЩ, ЕС, Япония и Обединеното кралство с цел предотвратяване на влизането им в Русия.

Въпросните стоки обаче могат да бъдат доставяни за Москва, като се използват посреднически структури, за да се прикрият крайните дестинации при търговия и да се заобикалят санкциите.

Вносът на Турция на високоприоритетни стоки от страните от Г-7 през тази година е нараснал с над 60% в сравнение със същите периоди между 2015 г. и 2021 г. - до близо 500 млн. долара.

Схемата изглежда включва пет бивши съветски държави, които са заподозрени в посредничество в полза на Москва.

Официалните данни от Турция показват рязко нарастване на износа за Азербайджан, Грузия, Казахстан, Киргизстан и Узбекистан.

Статистическите агенции на тези страни обаче не са регистрирали съответното увеличение на вноса.

Казахстан регистрира внос на стоки с висок приоритет от Турция в размер на 6,1 млн. долара през годината до септември, но данните на Турция показват, че износът на тези стоки за Казахстан възлиза на 66 млн. долара за същия период.

Много анализатори смятат, че тези големи несъответствия предполагат, че стоките, отчетени от Турция като предназначени за посредници, са били транспортирани директно до Русия.


ЕС забранява руските диаманти, за да отнеме от Москва 4,5 млрд. евро приходи


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Политика

Година по-късно - какво (не) се промени след масовите протести в Сърбия

Опозицията поведе битка срещу управляващите, но се разпадна само няколко месеца по-късно

14:39 - 03.05.2024
Живот

Супер лесни мини козуначени венци с бакпулвер

Приготвят се бързо и лесно, само с бакпулвер, а вкусът им е все толкова неустоим

11:53 - 03.05.2024
Важно днес

България се придвижи до топ 60 на класацията за свобода на медиите

Със сериозни критики към редакционната независимост

09:43 - 03.05.2024