Футбол и политика в стил "Орбан": "Газпром" преговаря да е спонсор на "Ференцварош" Снимка: © Getty Images

Две новини, свързани с унгарския футболен шампион "Ференцварош", привлякоха отново вниманието към един от любимите отбори на премиера на страната Виктор Орбан през последните дни.

Едната - че тимът спечели шеста поредна титла в първенството на Унгария, остана на спортните страници.

След нея дойде обаче и друга: че "Ференцварош" съвсем скоро ще има нов спонсор, който все още не е оповестен официално, но според унгарски медии става дума за руския газов гигант "Газпром".

Клубът вече обяви, че голяма международна компания съвсем скоро ще стане негов спонсор, а според унгарски медии пред подписване е сделка за поне 20 млрд. форинта или над 50 млн. евро.

Начело на eдин от най-популярните отбор в Унгария стои Габор Кубатов - заместник-председател управляващата партия "Фидес" и депутат в сегашния парламент, който не крие близостта с Виктор Орбан.

Самият Орбан преди да стане политик, е бил футболист. Признава, че като по-млад е гледал поне по шест мача на ден, а първото му официално посещение извън страната като премиер на Унгария през 1998 г. е в Париж, където присъства на финала на Световното първенство по футбол

Вече като политик приема като своя лична мисия да постави футболните клубове в страната на водещо място, като им построи и необходимата инфраструктура.

В името на тази си мисия той дори основа футболна академия и професионален клуб в родния си град Фелчут, който е получил повече от 130 милиона долара под формата на държавни средства.

В същото време Орбан е и най-близкият съюзник на руския президент Владимир Путин в държавите от ЕС. Той беше и единственият лидер поздравил Путин след "победата" му на президентските избори в Русия през март. Стои твърдо на позицията, че не трябва да се изпращат оръжия на Украйна и често критикува западните санкции срещу Русия.

Новината идва само няколко дни след като унгарският министър на външните работи и търговият Петер Сиярто се срещна с руския вицепремиер и министър на енергетиката Александър Новак в Москва. На срещата Сиярто е подчертал, че въпреки очкваните критики от западните партньори на Унгария, страната ще продължава да внася суровини от Русия, защото са важни за енергийната ѝ сигурност.

Междувременно Сиярто обяви, че колкото повече чуждестранни компании инвестират в унгарския спорт, толкова по-добре.

Така очевидно управляващите в Унгария не виждат лошо в това руският монополист да финансира унгарски клуб, след като повечето футболни отбори в Европа, на които "Газпром" е бил спонсор, прекратиха отношенията си с дружеството след началото на руската инвазия в Украйна.

От 2007 "Газпром" е спонсор на "Шалке 04" и партньор на Шампионската лигата от 2012/2013 и на ФИФА от 2015. С всички тях обаче гигантът вече няма никакви отношения.

Логото на "Газпром" обаче все още стои на екипите на футболистите от сръбския отбор "Цървена звезда", а в замяна руското дружеството дава по 5 млн. евро на сезон на белградския клуб.

Руски медии пък припомнят, че от 2018 до 2021 г. треньор на "Ференцварош" е украинецът Сергей Ребров. Той е заменен от австриеца Петер Щегер, а след това от руснака Вячеслав Черчесов, който е тренирал и националния отбор на Русия. В момента главен треньор на унгарският отбор е сърбинът Деян Станкович.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Политика

Година по-късно - какво (не) се промени след масовите протести в Сърбия

Опозицията поведе битка срещу управляващите, но се разпадна само няколко месеца по-късно

14:39 - 03.05.2024
Живот

Супер лесни мини козуначени венци с бакпулвер

Приготвят се бързо и лесно, само с бакпулвер, а вкусът им е все толкова неустоим

11:53 - 03.05.2024
Важно днес

България се придвижи до топ 60 на класацията за свобода на медиите

Със сериозни критики към редакционната независимост

09:43 - 03.05.2024