Футболният фен папа Франциск: Марадона беше велик шампион, но и крехък човек Снимка: © Getty Images

Покойната футболна легенда Диего Марадона е човек, обожаван от аржентинските си сънародници. Папа Франциск не прави изключение от правилото.

Той описа световния шампион от 1986 като „поет на терена“ и „велик шампион“, а също така разказа за спомените си от титлата на Аржентина на Мондиала преди повече от три десетилетия.

„Срещнах Диего Армандо Марадона по време на „Мача на мира“ през 2014“, каза папата в интервю за италианския Gazzetta dello Sport. „С удоволствие си спомням всичко, което Диего направи за Scholas Occurrentes – фондацията, която се грижи за нуждаещите се по целия свят“.

„На терена той беше поет, велик шампион, който доставяше удоволствие на милиони хора – и в Аржентина, и в Неапол. Но беше и много крехък човек“, сподели папа Франциск.

Преди 7 години на „Стадио Олимпико“ в Рим се проведе „Мачът на мира“, като един от основните организатори беше папата. Целта му бе да събере на едно място едни от най-добрите футболисти в света, които са от различна религия, и по този начин да подчертае колко важен е спортът за обединението между хората. Събраните средства бяха дарени на фондации за благотворителни каузи, а в двубоя участие взе и Марадона.

Тогава Дон Диего се срещна с папа Франциск и подари на сънародника си тениска на националния отбор на Аржентина с неговото име на гърба. По време на официалната церемония двамата се прегърнаха и проведоха дълъг разговор.

Марадона и връзката му с България: Съдията Богдан Дочев ли е виновникът за "Божията ръка"

Светият отец си спомня какви емоции е донесъл Марадона на цялата нация по време на световното първенство през 1986. Тогава легендарният футболист отбеляза гола, известен като „Божията ръка“, на Англия, след което отведе тима си до финала и помогна за победата над Западна Германия с 3:2.

По това време папа Франциск е бил именно в Германия, но не е успял да гледа двубоя.

„Имам личен спомен, свързан с Мондиал 1986 – този, който Аржентина спечели благодарение на Марадона. Бях във Франкфурт. За мен беше много труден период, защото учех езика и събирах материали за дисертацията си. Не успях да гледам финала на световното и разбрах на следващия ден, че аржентинците са победили Германия. Едно момче от Япония написа на черната дъска „Да живее Аржентина“ – и то по време на урок по немски“.

„Спомням си, че това беше победа на самотата, защото нямаше с кого да споделя радостта от спортния успех. Самотата те кара да се чувстваш изоставен. Това, което я прави красива, е усещането за споделяне“, каза папата пред италианското издание.

Диего Марадона почина на 25 ноември 2020 г. след сърдечен арест. Седмици преди това той претърпя мозъчна операция и състоянието му бе влошено. Дон Диего бе обичан не само в родината си, но и в Италия, където носеше екипа на „Наполи“ и се превърна в герой, след като донесе на тима първа титла в първенството. С „партенопеите“ спечели Купата на Италия, Купата на УЕФА и още един трофей в Калчото.

„Когато научих за смъртта на Марадона, се помолих за него и изпратих на семейството му своите молитви“, каза папа Франциск.

През годините той показа, че е голям привърженик на футбола. В интервюто за Gazzetta dello Sport си припомни как е играл по улиците на Буенос Айрес като дете, но не с нормална кожена топка, тъй като никой не е имал пари, за да си позволи такава.

„Имам спомени, че играехме с топка, направена от парцали. Кожата беше скъпа, а ние бяхме бедни. Все още нямаше и гумени топки, но за нас това, с което разполагахме, беше достатъчно. Не бях сред най-добрите. В Аржентина на такива хора им казват „дървен крак“. Затова играех като вратар“, сподели папата.

Той намира и символичен смисъл в своята позиция. „Вратарят трябва да бъде готов да отговори на всички опасности, от която и страна да се появят“.


Известните личности, които загубихме през 2020

Спортните събития, които очакваме с нетърпение през 2021г.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Експлозия избухна в най-голямата рафинерия в Румъния

В района на рафинерията се издигат гъсти облаци черен дим

11:37 - 29.03.2024
Важно днес

Анкетна комисия за "Турски поток" поискаха ПП-ДБ

Министерството на енергетиката не може да отговори къде е картата

11:34 - 29.03.2024
Живот

Терапевтът ви не помага? Опитайте с кон

Конете помагат не само на нас, но и ние на тях

11:00 - 29.03.2024
Важно днес

Тагарев отрече да е бил "ябълката на раздора" в провалените преговори между ГЕРБ и ПП-ДБ

През последните седмици от ГЕРБ интензивно настояваха за смяната на военния министър при евентуалната ротация.

10:27 - 29.03.2024
Политика

"Сватбата на Макрон и Лула": Среща на лидерите на Франция и Бразилия развълнува социалните мрежи

Дружбата на двамата президенти развълнува социалните мрежи

10:10 - 29.03.2024