На 5 юни финансовите министри от Г-7 постигнаха историческо споразумение, с което да принудят мултинационални компании като Amazon да плащат по-големи данъци и да не се възползват от облекчения в държави, където отчитат приходите си, въпреки че те са генерирани в други страни. Експерти обаче твърдят, че в сделката има „дупка“, която може да остави компанията на Джеф Безос извън рамките ѝ.

Финансовите министри на държавите със седемте най-развити икономики (САЩ, Великобритания, Франция, Германия, Канада, Италия и Япония) взеха две ключови решения. Първото е компаниите като Amazon, Google, Apple, Microsoft и Facebook да плащат данък върху приходите си в държавите, от които ги генерират, а не да ги пренасочват към страни като Люксембург, известни като „данъчен рай“.

Освен това глобалният минимален корпоративен данък ще има долна граница от 15%, за да не може дадена страна да „подкопава“ останалите с предоставяне на облекчения с по-ниска ставка.

Въпреки всичко обаче – в споразумението има още един много важен елемент, който би изключил технологичния гигант на Джеф Безос от предприетите мерки. Решение №1 ще се прилага само за „най-големите и печеливши мултинационални компании, чийто марж на печалбата е над 10%“.

Маржът на печалбата на една компания представлява тази част от приходите, които тя задържа като печалба. Той е един от най-важните индикатори, използвани от инвеститорите за оценка на бизнесите.

Amazon е една от най-големите компании в света, като пазарната ѝ стойност се оценява на 1,6 трилиона долара. Печалбите ѝ за 2020 са 386 милиарда долара, но за същата година маржът на печалбата е само 6,3%. Причината за това е, че Amazon инвестира веднага голяма част от спечелените пари.

Професорът по мениджмънт в Шефилдския университет Ричард Мърфи казва, че прагът от 10% е „неподходящ“ заради различните бизнес модели на отделните компании. „Това може да се окаже фалшива надежда за Г-7, освен ако държавите не подобрят детайлите по споразумението“, твърди той, цитиран от The Guardian.

Сделката на Г-7 постави основите на разговорите на по-голямата група Г-20 по-късно този месец. След нея предстои важна среща и на Организацията за икономическо сътрудничество и развитие, включваща богати страни, водещи преговори за нова данъчна система вече цяло десетилетие.

„Според комюникето на Г-7 Amazon не попада в тези ограничения“, казва Пол Монаган – изпълнителен директор на фондацията „Fair Tax“. „Ако съществува още някаква част в сделката, която ще включи Amazon, това е страхотно, но все още тя не се е появила“.

Монаган и преди е критикувал компанията на Безос – особено след решението на Общия съд на ЕС миналия месец, което отмени наложена санкция на ЕК срещу Amazon. Технологичният гигант беше обвинен в получаване на 250 млн. евро незаконна държавна помощ. В казуса беше замесена и Люксемубрг, която според ЕС е предложила данъчни облекчения на американската фирма. Според ЕК – Amazon трябваше да върне тези 250 млн. евро на Люксембург, защото е отчитала приходите си само чрез дъщерно дружество в Херцогството, а те са идвали предимно от други държави. Това обаче няма да се случи въпреки обвиненията и критиките срещу американската технологична фирма.

Amazon надви ЕС в съда за 250 млн. евро

The Guardian разкри преди месец, че Amazon не са плащали корпоративен данък в Люксембург през изминалата година, въпреки че са генерирали рекордни продажби от 44 млрд. евро в холдинговата си компания там.

Финансовият министър на САЩ Джанет Йелън каза пред Reuters в събота, че очаква Facebook и Amazon да попаднат сред компаниите, засегнати от новото споразумение на Г-7.

От „Fair Tax“ обаче не смятат така и настояват да се приложи механизмът на „сегментирането“ – тоест дъщерните дружества на всяка от големите мултинационални компании да плащат данъци отделно. Това би означавало, че Amazon Web Services – отделът им за уеб-услуги – трябва да бъде облаган отделно. Маржът на печалбата на AWS за 2020 е бил 30%.

Amazon преживява „златна ера“ по време на Covid-пандемията. Компанията е увеличила продажбите си с 44% за първото тримесечие на 2021.

Алекс Кобам – изпълнителен директор на организацията „Tax Justice Network“ – твърди, че ако Организацията за икономическо сътрудничество и развитие не включи Amazon в обхвата на новото споразумение, „ще предаде обществото, което настоява за честност и прозрачност“ и ще „постави основите и за други мултинационални компании да избегнат правилата на реформата“.

От Facebook вече обявиха, че очакват в бъдеще да плащат повече данъци, но от Amazon не смеят да твърдят нищо. „Вярваме, че предложението ще донесе стабилност на международната данъчна система“, казаха от компанията на Джеф Безос. „Споразумението на Г-7 отбелязва важна стъпка напред в борбата за постигане на тази цел“.


Люксембург скоро няма да е "данъчен рай": Г-7 постигна историческа сделка за облагане на големите компанииАко нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Александър Николов: Битовите потребители ще получат 25% компенсация за декември и 1/3 за януари

Азербайджан обещава по-големи количества газ за България през зимата

Конгресмен от САЩ допусна санкции срещу България заради ветото над Скопие

Клаудия Тени е съпредседател на групата за приятелство със Северна Македония и на Македоно-американското общество

Законодателните промени за съдебната реформа ще са готови за обществено обсъждане до седмица

Закрива се спецсъдът и спецпрокуратурата, променя се работата на ВСС и КПКОНПИ се трансформира

Преди 7 г. Австралия не пусна и Флойд Мейуедър

Върховенството на закона в Австралия - или как отказаха виза на боксьора заради сексуално насилие

Надежда Йорданова: Има сигнали срещу Гешев, които могат да са аргумент за отстраняването му

"Събираме още данни, за да се задействаме с отстраняването на главния прокурор", каза министърът

Джокович: Ще съдействам на властите, не исках фокусът да пада върху мен

Премиерът на Австралия защити решението на съда да депортира сърбина

Петков: Ще обявим парите от министерства и агенции към медии

Премиерът коментира здравните мерки, бунта на "Възраждане", темите за цената на енергията и Северна Македония