На 5 юни финансовите министри от Г-7 постигнаха историческо споразумение, с което да принудят мултинационални компании като Amazon да плащат по-големи данъци и да не се възползват от облекчения в държави, където отчитат приходите си, въпреки че те са генерирани в други страни. Експерти обаче твърдят, че в сделката има „дупка“, която може да остави компанията на Джеф Безос извън рамките ѝ.

Финансовите министри на държавите със седемте най-развити икономики (САЩ, Великобритания, Франция, Германия, Канада, Италия и Япония) взеха две ключови решения. Първото е компаниите като Amazon, Google, Apple, Microsoft и Facebook да плащат данък върху приходите си в държавите, от които ги генерират, а не да ги пренасочват към страни като Люксембург, известни като „данъчен рай“.

Освен това глобалният минимален корпоративен данък ще има долна граница от 15%, за да не може дадена страна да „подкопава“ останалите с предоставяне на облекчения с по-ниска ставка.

Въпреки всичко обаче – в споразумението има още един много важен елемент, който би изключил технологичния гигант на Джеф Безос от предприетите мерки. Решение №1 ще се прилага само за „най-големите и печеливши мултинационални компании, чийто марж на печалбата е над 10%“.

Маржът на печалбата на една компания представлява тази част от приходите, които тя задържа като печалба. Той е един от най-важните индикатори, използвани от инвеститорите за оценка на бизнесите.

Amazon е една от най-големите компании в света, като пазарната ѝ стойност се оценява на 1,6 трилиона долара. Печалбите ѝ за 2020 са 386 милиарда долара, но за същата година маржът на печалбата е само 6,3%. Причината за това е, че Amazon инвестира веднага голяма част от спечелените пари.

Професорът по мениджмънт в Шефилдския университет Ричард Мърфи казва, че прагът от 10% е „неподходящ“ заради различните бизнес модели на отделните компании. „Това може да се окаже фалшива надежда за Г-7, освен ако държавите не подобрят детайлите по споразумението“, твърди той, цитиран от The Guardian.

Сделката на Г-7 постави основите на разговорите на по-голямата група Г-20 по-късно този месец. След нея предстои важна среща и на Организацията за икономическо сътрудничество и развитие, включваща богати страни, водещи преговори за нова данъчна система вече цяло десетилетие.

„Според комюникето на Г-7 Amazon не попада в тези ограничения“, казва Пол Монаган – изпълнителен директор на фондацията „Fair Tax“. „Ако съществува още някаква част в сделката, която ще включи Amazon, това е страхотно, но все още тя не се е появила“.

Монаган и преди е критикувал компанията на Безос – особено след решението на Общия съд на ЕС миналия месец, което отмени наложена санкция на ЕК срещу Amazon. Технологичният гигант беше обвинен в получаване на 250 млн. евро незаконна държавна помощ. В казуса беше замесена и Люксемубрг, която според ЕС е предложила данъчни облекчения на американската фирма. Според ЕК – Amazon трябваше да върне тези 250 млн. евро на Люксембург, защото е отчитала приходите си само чрез дъщерно дружество в Херцогството, а те са идвали предимно от други държави. Това обаче няма да се случи въпреки обвиненията и критиките срещу американската технологична фирма.

 Amazon надви ЕС в съда за 250 млн. евро Amazon надви ЕС в съда за 250 млн. евро

The Guardian разкри преди месец, че Amazon не са плащали корпоративен данък в Люксембург през изминалата година, въпреки че са генерирали рекордни продажби от 44 млрд. евро в холдинговата си компания там.

Финансовият министър на САЩ Джанет Йелън каза пред Reuters в събота, че очаква Facebook и Amazon да попаднат сред компаниите, засегнати от новото споразумение на Г-7.

От „Fair Tax“ обаче не смятат така и настояват да се приложи механизмът на „сегментирането“ – тоест дъщерните дружества на всяка от големите мултинационални компании да плащат данъци отделно. Това би означавало, че Amazon Web Services – отделът им за уеб-услуги – трябва да бъде облаган отделно. Маржът на печалбата на AWS за 2020 е бил 30%.

Amazon преживява „златна ера“ по време на Covid-пандемията. Компанията е увеличила продажбите си с 44% за първото тримесечие на 2021.

Алекс Кобам – изпълнителен директор на организацията „Tax Justice Network“ – твърди, че ако Организацията за икономическо сътрудничество и развитие не включи Amazon в обхвата на новото споразумение, „ще предаде обществото, което настоява за честност и прозрачност“ и ще „постави основите и за други мултинационални компании да избегнат правилата на реформата“.

От Facebook вече обявиха, че очакват в бъдеще да плащат повече данъци, но от Amazon не смеят да твърдят нищо. „Вярваме, че предложението ще донесе стабилност на международната данъчна система“, казаха от компанията на Джеф Безос. „Споразумението на Г-7 отбелязва важна стъпка напред в борбата за постигане на тази цел“.


Люксембург скоро няма да е "данъчен рай": Г-7 постигна историческа сделка за облагане на големите компании Люксембург скоро няма да е "данъчен рай": Г-7 постигна историческа сделка за облагане на големите компании



Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Главчев отиде при Радев, не е предлагал нови имена на министри (Обновена)

Президентът не иска Даниел Митов от ГЕРБ да е външен министър

07:29 - 19.04.2024
Важно днес

CNN: Израел е нанесъл удар на територията на Иран

Тел Авив не коментира дали стои зад експлозии до Исфахан, централен Иран

07:17 - 19.04.2024
Важно днес

Руските чиновници вече не могат да пътуват дори до "приятелски" страни

Забраната е заради опасения, че могат да изнесат тайни на Русия зад граница

19:49 - 18.04.2024
Важно днес

Нови санкции изолират Иран с цел да пречат на производството на дронове "Шахед"

Техеран атакува Израел с "Шахед", с тях и Русия стреля по Украйна

19:03 - 18.04.2024
Важно днес

МВР отчете 10 срещи на Бойко Рашков с обвинените в контрабанда баща и син

Новият шеф на "Митниците" питат депутатите как очакват обикновен митничар да е "юнак" срещу каналджиите

16:00 - 18.04.2024