Г-7 предрече "сериозни последствия" за страните, които помагат на Русия в Украйна Снимка: © Getty Images

Страните, които подкрепят материално руската война в Украйна, ще бъдат изправени пред "сериозни последствия". Такова предупреждение отправиха външните министри на страните от Групата на седемте (Г-7).

След двудневни разговори в Япония министрите от седемте най-големи икономики в света потвърдиха ангажимента си за засилване на санкциите срещу Москва, координирането им и пълното им прилагане. А третите страни, които подпомагат страната агресор като заобикалят санкциите или доставят оръжия, ще понесат своите последствия.

"Повтаряме призива си към третите страни да спрат да подпомагат войната на Русия. В противен случай ще се изправят пред тежки последствия. Ще засилим координацията си за предотвратяване и реагиране на трети страни, доставящи оръжия на Русия, и ще продължим да предприемаме действия срещу онези, които подкрепят материално войната на Русия срещу Украйна", се казва в общо изявление на групата.

Министрите осъдиха и продължаващата окупация на атомната електроцентрала в Запорожие от страна на Русия, "която може да доведе до потенциално тежки последици за ядрената безопасност и сигурност", както и "безотговорната ядрена реторика", изразяваща се в руските заплахи за разполагане на ядрени оръжия в Беларус.

Министрите изразяват подкрепата си за продължаващите усилия на Международната агенция за атомна енергия (МААЕ) за стабилизиране на продължаващата ситуация около електроцентрала. В началото на април генералният директор на МААЕ, посети обекта в Запорожие, за да оцени безопасността и сигурността от първа ръка.

Критики срещу Китай

Г-7 разкритикува натиска на Китай спрямо Тайван и се съгласиха, че мирът и сигурността в Тайванския проток са от решаващо значение.

"Напомняме на Китай необходимостта да спазва целите и принципите на Устава на ООН и да се въздържа от заплахи, принуда, сплашване и използване на сила", се казва в изявлението на групата, в която участват Великобритания, Германия, Италия, Канада, САЩ, Франция и Япония.

Говорителят на китайското външно министерство Уанг Уенбин заяви, че позицията на Г-7 грубо се намесва във вътрешните работи на страната и я дискредитира.

Изявленията са "пълни с арогантност и предразсъдъци срещу Китай", заяви той и призова страните "да се замислят върху собствените си проблеми".

"Трябва да се откажем от манталитета на Студената война и идеологическите предразсъдъци, да спрем да се отнасяме снизходително и да сочим с пръст другите държави и да спрем изкуствено да създаваме конфронтация и разделение в международната общност", каза китайският говорител.

Пекин, който разглежда Тайван като китайска територия, не се е отказал от използването на сила за превземането на демократично управлявания остров. Само преди седмица той започна военни обучения в близост до острова в знак на предупреждение.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Политика

Година по-късно - какво (не) се промени след масовите протести в Сърбия

Опозицията поведе битка срещу управляващите, но се разпадна само няколко месеца по-късно

14:39 - 03.05.2024
Живот

Супер лесни мини козуначени венци с бакпулвер

Приготвят се бързо и лесно, само с бакпулвер, а вкусът им е все толкова неустоим

11:53 - 03.05.2024
Важно днес

България се придвижи до топ 60 на класацията за свобода на медиите

Със сериозни критики към редакционната независимост

09:43 - 03.05.2024