Г-7 затяга санкциите срещу Русия и отправя предупреждение към Китай Снимка: © Getty Images

Лидерите на Групата на 7-те най-големи икономики в света (Г-7) предприеха нови действия за затягане на санкциите срещу Русия. Те се ангажират да ограничат всякакъв износ от страната агресор, който би могъл да подпомогне финансирането на руската инвазия.

"Днешните действия ще затегнат още повече хватката върху възможностите на Путин да извършва варварското си нашествие и ще ускорят глобалните ни усилия да пресечем руските опити за заобикаляне на санкциите", заяви американският министър на финансите Джанет Йелън в изявление.

В позицията на лидерите на Г-7 се казва, че ограниченията ще обхванат износа на промишлени машини, инструменти и технологии, които могат да са полезни за военните усилия на Москва, като същевременно ще бъдат положени усилия за ограничаване на руските приходи от търговията с метали и диаманти.

Към срещата, която продължава този уикенд, ще се присъедини и украинският президент Володимир Зеленски. Този път тя се провежда в Хирошима, Япония, където преди 78 години ядрените бомбардировки на САЩ слагат край на Втората световна война. Японският премиер Фумио Кишида заяви, че е избрал мястото за световната среща, за да насочи вниманието към контрола върху въоръженията.

Посещението на Зеленски в първия град в света, атакуван с атомна бомба, идва в момент, когато ядрените заплахи на Путин продължават да тревожат Запада.

Сред темите за разговор между лидерите на Г-7 беше и Китай, който все повече се разглежда като заплаха за икономическата сигурност. Световните ръководители се съгласиха, че статутът на страната като втората по големина икономика в света налага усилия за насърчаване на сътрудничеството.

"Политическите ни подходи нямат за цел да навредят на Китай, ние не се стремим да попречим на икономическия напредък и развитие на Китай", се отбелязва в чернова на декларация, цитирана от "Ройтерс".

Въпреки това в нея се настоява за мерки за "намаляване на прекомерните зависимости" в критичните вериги за доставки и за противодействие на "злонамерени практики" при трансфера на технологии и разкриването на данни.

В него се потвърждава необходимостта от мир в Тайванския проток и се призовава Пекин да окаже натиск върху Русия да прекрати агресията си в Украйна. Г-7 предупреждават Китай и Северна Корея да не разширяват ядрените си арсенали.

В общата си позиция те казват, че "ускореното нарастване на ядрения арсенал на Китай без прозрачност или смислен диалог представлява заплаха за глобалната и регионалната стабилност".

Пекин изрази загриженост, че срещата на върха ще се превърне в "политическо шоу" срещу комунистическата страна. В навечерието на разговорите в Хирошима китайското посолство в Токио направи изявление, в което изрази сериозна загриженост от последните "негативни" стъпки на Г-7 по отношение на Китай.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Политика

Година по-късно - какво (не) се промени след масовите протести в Сърбия

Опозицията поведе битка срещу управляващите, но се разпадна само няколко месеца по-късно

14:39 - 03.05.2024
Живот

Супер лесни мини козуначени венци с бакпулвер

Приготвят се бързо и лесно, само с бакпулвер, а вкусът им е все толкова неустоим

11:53 - 03.05.2024
Важно днес

България се придвижи до топ 60 на класацията за свобода на медиите

Със сериозни критики към редакционната независимост

09:43 - 03.05.2024