Мария Габриел се отказа от първия мандат, защото не би допуснала "задкулисни договорки" Снимка: © Булевард България

Папката, която днес връщам е празна, защото в нея аз и (групата на) ГЕРБ-СДС няма да допуснем да има имена на хора, които са резултат на задкулисни договорки. С тези думи Мария Габриел върна неизпълнен първия проучвателен мандат на президента Румен Радев.

Тя благодари на всички политически формации, които са участвали с нея в разговорите за съставяне на редовен кабинет и ги призова за допълнителни усилия в посока на постигането на коалиционно мнозинство.

Погледите вече са насочени към втория мандат. Радев обяви, че ще го връчи на "Продължаваме промяната-Демократична България" след няколко дни. След връчването му новата коалиция ще има една седмица да изпълни задачата за редовно правителство.

Към момента такова изглежда възможно, тъй като в понеделник Габриел и Николай Денков обявиха, че двете най-големи парламентарни групи са се разбрали за общо управление с ротационен премиер. Кабинетът би трябвало да работи за срок от поне 18 месеца.

Президентът благодари на Габриел за опитите ѝ да състави кабинет, но и я предупреди, че с всеки следващ връчен мандат идват "още по-тежки, а понякога и трудно обясними компромиси". Накрая той призова депутатите да не бавят повече приемането на бюджета и останалите важни закони.

В края на миналата седмица ГЕРБ подготвяше кабинет с ДПС и "Има такъв народ", въпреки че трите групи не разполагаха с нужното парламентарно мнозинство от 121 депутати. В понеделник обаче беше обявена нова формула за управление - общ кабинет между ГЕРБ и ПП-ДБ с поглед към съставяне на конституционно мнозинство.

При срещата си с президента Габриел изтъкна, че "ситуацията в страната е критична и имаме нужда от власти, които да работят, така че гражданите да имат доверие в тях".

Мария Габриел и Николай Денков на съвместна пресконференция ГЕРБ и ПП-ДБ ще правят правителство с ротационен премиер: Денков и Габриел ще се редуват на поста


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Безпрецедентно фиаско за председателя на долната камара на Конгреса

Лобито на Тръмп в Камарата на представителите свали ръководителя ѝ

07:37 - 04.10.2023

21 души загинаха при тежка автобусна катастрофа в Италия

Пътниците са били туристи, има и непълнолетни

07:13 - 04.10.2023

70-годишен мъж е прострелян при заложническа криза в с. Вълково

Похитителят е освободил заложниците си след часове на блокада

00:39 - 04.10.2023

Флоренция забрани нови апартаменти за Airbnb в центъра на града

Местните власти се опитват да освободят повече жилища за местните жители в града

18:00 - 03.10.2023

Прегръдка между две лекоатлетки се оказа обект на цензура в Китай

Снимка с две спортистки беше цензурирана, но не заради трогателния момент на жените - а заради номерата върху техните екипи

17:04 - 03.10.2023