Нов сценарий за Шенген: Натиск за обрат в последния момент и влизане "на етапи" до юли 2023 г. Снимка: © Getty Images

Служебният премиер Гълъб Донев обяви нова стратегия за "спасяване" на кандидатурата на България за Шенген в последния момент.

Донев твърди, че има шанс Европейският съвет от 15 и 16 декември да промени блокажа от срещата на вътрешните министри на страните от ЕС от тази седмица.

"Надяваме се да получим положителна светлина - независимо дали членството ще е сега или ще е поетапно през следващата година. Индикациите, които има на база на искането на Нидерландия (за нова оценка на България по CVM), са някъде към юли 2023 г.", каза Гълъб Донев по време на изслушване в Народното събрание.

Той потвърди въпроса на Ивайло Мирчев от ДБ, че е имало предложения България и Румъния да бъдат разделени - така че съседната страна да влезе в Шенген преди нас.

  • Ивайло Мирчев се позова на публикация от BIRD, в която се твърди, че предложението е било Румъния да бъде приета до няколко месеца, а България - "с условия за мерки срещу корупцията и организираната престъпност".
  • Тази формулировка е била приета от Нидерландия, като е имало подкрепа и от Франция и Германия, но българската делегация не се е съгласила, твърдят от BIRD, с което и Румъния е останала без перспектива за Шенгенското пространство.

Гълъб Донев не влезе в подробности по конкретните преговори и позиции на България, но и не отрече този казус:

"Имаше предложения да бъдат предприети различни стъпки по разделянето на България и Румъния, различни етапи на приемане в Шенген през 2023 г., но с общото гласуване и с подкрепата, към която се присъедини и Австрия, се прие, че допускат Хърватска в Шенгенското пространство, но гласуват против България и Румъния на този етап", каза Донев.

Гълъб Донев влезе в конфликт с депутатите от "Продължаваме промяната", с взаимни обвинения за това кой има повече "заслуги" за отрицателната оценка на България от Нидерландия и Австрия.

Асен Василев поиска Донев да обясни колко лични срещи е провел с премиера на Нидерландия Марк Рюте и с канцлера на Австрия Карл Нехамер на последните три Европейски съвета в неговия мандат.

Донев не е участвал на нито една от срещите на правителствените лидери от август насам, защото президентът Румен Радев е решил да представлява държавата на редовните форуми при липса на нормално правителство.

Служебният премиер се оправда с това, че кабинетът е "колективен орган" и че няколко министри са участвали в срещи на нивото на правителства и парламенти.

"Специално с Марк Рюте и Нехамер не съм провеждал лични срещи, но съм провеждал обща среща с всички посланици от ЕС, с Урсула фон дер Лайен, с Олаф Шолц, с полския министър-председател, гръцкия, румънския, с президента на Гърция", обяви Гълъб Донев.

Преди това в изложението си той обяви, че само Румен Радев е водил разговори с двамата правителствени ръководители на Нидерландия и Австрия - без да може да направи пробив по Шенген, поне засега.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Живот

Тейлър Суифт и разбитите сърца, или какво казват терапевти за 5-те фази на скръбта

Скръбта в действителност е по-малко предвидима

11:05 - 20.04.2024
Важно днес

Със 75 км/ч. над допустимата скорост е шофирал убиецът на треньора Ферарио Спасов

Футболният треньор Ферарио Спасов (61 г.) загина в катастрофа край Велико Търново през ноември миналата година.

10:23 - 20.04.2024
GEN Z дневници

VOL. 18: 40 години България на Еверест, каква република сме всъщност, Грузия с урок по бунт

Кои са 5-те новини от седмицата, направили впечатление на представителите на поколение Z* в редакцията на "Булевард България"?

09:57 - 20.04.2024
Важно днес

11 души са пострадали при катастрофа на автобус с българска регистрация в Турция

В превозното средство е имало 14 пътници, сред които и двама български граждани.

09:17 - 20.04.2024
Живот

Вайбът е в детайла: Япония и стрийт еклектиката на чувства и цветове

И тук, в началото на пролетта, ще празнуваме Япония, Страната на изгряващото слънце с това специално събитие.

09:05 - 20.04.2024