Гълъб Донев: Усилията ни са да осигурим достатъчно газ, за да не са училищата на тъмно и студено Снимка: © Screenshot

Служебното правителство е направило всичко необходимо, за да осигури газови доставки през целия отоплителен сезон, така че училищата да не останат на тъмно и студено. Това каза служебният министър-председател Гълъб Донев, който присъства на откриването на новата учебна година в столичното 60-о ОУ „Св. Св. Кирил и Методий“.

Премиерът беше обран в коментарите си по енергийната тема и нямаше желание да говори за въпроси, които не са свързани с първия учебен ден, за да се "уважат учителите, учениците и родители, които празнуват днес". Донев обаче каза, че кабинетът преговаря с "всички възможни източници", за да се осигурят доставките на горива.

По думите му това се прави, за да се гарантира, че "училищата, детските градини, читалищата, болниците, яслите" - заведения, които се свързват с първия учебен ден, да не бъдат на студено през зимата.

"Направено е всичко възможно да имаме пълната диверсификация и на източници, и на цени, и на доставчици. Повярвайте имаме пълна - на 100%, диверсификация - нещо което никой до момента не направи“, допълни министър-председателят.

Попитан за мнението му относно годишния доклад на ДАНС, в който пише за опити за руска намеса във вътрешните работи на страната, Донев реши да "пречупи въпроса през първия учебен ден" и заговори за голямата цел, която правителството си е поставило:

"Българските деца да не преповтарят, да не възпроизвеждат чужди мисли. А умовете им да мислят със собствените си мисли, да могат да се изразяват добре, така че да направим онази крачка, която ни дели това българската нация да бъде малко по-добре образована".

В духа на 15-и септември премиерът препоръча на всички политици да се поучат от първия учебен ден и да научат, че "оттук нататък България ще се управлява чрез коалиционни споразумения", които ще са важни за формирането на редовно правителство.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Хърватският президент скочи в собствения си капан. Получи забрана да е премиер

Зоран Миланович отказа да напусне поста си, за да участва в кампанията

16:47 - 19.04.2024