Гълъб Донев заговори за "ответни мерки" срещу Нидерландия и Австрия

Служебният кабинет реши да плаши Нидерландия и Австрия с "ответни мерки", ако двете държави блокират евентуалното присъединяване на България към Шенген.

Предупреждението беше отправено от Гълъб Донев след извънредна среща в Министерски съвет с министрите Иван Демерджиев (МВР), Николай Милков (МВнР) и Крум Зарков (Правосъдие).

Окончателно решение за българското членство в Шенген би трябвало да се вземе на 8-9 декември по време на Съвета по вътрешни работи в ЕС.

"В зависимост от предстоящото заседание правителството ще има готовност да вземе съответните решения - включително да разгледа и ответни мерки", каза Донев. "Силно се надяваме да не бъдем изправени пред подобна необходимост".

Донев повтори позицията, която няколко кабинета поддържат от 2011 г. насам без особен отклик - че България е покрила техническите изисквания за членство в Шенген.

Той определи като "повече от неубедителни" коментарите на нидерландския премиер Марк Рюте за това, че охраната на българската граница е пробита. Според Донев, Нидерландия не се е възползвала от възможността да участва в последната проверка за подготовката на България за Шенген.

Служебният премиер обвини двете страни в създаване на разделение в ЕС и прилагане на двойни стандарти.

"Все пак отчитаме, че в защита на своята позиция канцлерът на Австрия се позовава на недостатъци при функционирането на Шенгенската система като цяло, които по никакъв начин не могат да бъдат отговорност на българската страна, докато премиерът на Нидерландия прибягва и до недостойни внушения, които в България едва ли ще бъдат забравени скоро. Дългът ни пред паметта на тримата български гранични полицаи, които загинаха, охранявайки външната граница на ЕС, няма да го позволи", каза Донев.

Той заплаши със "сериозни" последици не само България, но и Нидерландия, Австрия и ЕС като цяло при оставяне на страната извън Шенген.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Владислав Панев напуска "Зелено движение", на изборите ще застане зад ПП-ДБ

Панев отхъврли критиките, че зелените политики не са били достатъчно застъпени

19:22 - 16.04.2024
Важно днес

ДАНС две години разследвала контрабанден канал, но се притеснявала от теч на информация

Председателят на агенцията беше изслушан в комисията "Митници"

17:25 - 16.04.2024
Европейски дневници

Роуд шоуто на "Булевард България": Кой формулира българския интерес в ЕС и как го защитава?

Епизод 1: Варна - проследете събитието на живо

17:20 - 16.04.2024
Важно днес

Калин Стоянов е завел SLAPP дело срещу журналисти от разследващия сайт BIRD

Заведеният граждански иск за клевета на стойност 65 000 лева

16:22 - 16.04.2024
Важно днес

Главчев сменя втори министър, Кирил Вътев напуска Министерството на земеделието

Преди ден Главчев смени и министъра на външните работи

16:04 - 16.04.2024