„Има такъв народ“ и ГЕРБ-СДС са с изравнени позиции преди парламентарните избори на 11 юли. Партията на Слави Трифонов дори води с 0,2% пред тази на Бойко Борисов, показва проучване на „Галъп Интернешънъл“ по поръчка на БНР.

Според анкетата, направена в периода 3-11 юни сред 1012 пълнолетни българи, ИТН печели 21,2% подкрепа срещу 21% за коалицията ГЕРБ-СДС.

Според „Галъп“ от ключово значение за този резултат са санкциите на САЩ по закона „Магнитски“. След обявяването им партията на Борисов губи част от подкрепата си. Теренът на изследването само частично улавя отказа на Слави Трифонов да се кандидатира за депутат.

За изборите на 4 април агенцията прогнозираше 28,2% подкрепа за ГЕРБ, а в крайна сметка партията на Борисов спечели 26,14% за първото място. Сериозно беше разминаването между прогнозата за ИТН и реалните резултати. От „Галъп“ тогава посочиха, че Трифонов ще натрупа 12,9%, а „Има такъв народ“ постигна 17,73% подкрепа – разлика с близо пет пункта.

Катастрофата на социолозите

Според проучването за 11 юли – БСП е трета сила с 15,9%, а на четвърто място е „Демократична България“ с 12,1%. Тя изпреварва с около 0,2% ДПС, а на шесто място е „Изправи се! Мутри вън!“ с 5,8 на сто.

За изборите на 4 април от „Галъп“ бяха поставили БСП като втора сила с 20,8%, но партията постигна една от най-големите си загуби и спечели едва 15,02 на сто.

Данните на "Галъп" за изборите на 11 юли:

Разминаването при резултата на ДПС за 4 април беше около 2 процентни пункта, като реалните данни доведоха до по-малко гласове от прогнозираното от "Галъп". За ДБ агенцията прогнозира 6,1%, а коалицията спечели 9,52%.

Преди предходните избори от „Галъп“ посочиха, че ВМРО ще влезе в парламента, но партията на Красимир Каракачанов спечели едва 3,65% подкрепа. Сега тя се явява на изборите заедно с „Воля“ и НФСБ, а прогнозата е, че отново ще остане извън Народното събрание (3,5 на сто).

Партия „Възраждане“ ще спечели 2,7%, според агенцията, а „Българско лято“ на Васил Божков получава 2,4%.

Общо 3,5% от подкрепата е за другите партии. Сред тях личат имената на формацията около Жан Виденов, Републиканците на Цветан Цветанов, обединението около Петър Москов, „Атака“ и други.

Една от „интригите“ е дали протестните партии ще имат мнозинство срещу ГЕРБ, БСП и ДПС. Засега нямат, но приближават към такъв резултат, пишат от „Галъп“.

Друга интрига е какви са шансовете на „Демократична България“ за по-челни места – там се забелязва укрепване на резултата в последните месеци. Отбелязва се, че „Българските патриоти“ също ще имат шанс да влязат в парламента.

58,2% от всички запитани заявяват, че със сигурност биха гласували на 11 юли. Други 16,4 на сто твърдят, че вероятно ще гласуват. Вероятно правото си на глас няма да упражнят 7,3% от избирателите. С твърда позиция, че няма да стигнат до урните, са 14,7% от респондентите. Минимален дял биха гласували с „Не подкрепям никого“.

„Галъп“ посочва още, че 60% от българите одобряват работата на служебното правителство на Стефан Янев.

Близо 50 на сто от анкетираните дават положителна оценка за санкциите по закона „Магнитски“ срещу български олигарси. Под 32 процента е неодобрението по този въпрос. 

70% от анкетираните не приемат управляващите да правят отстъпки пред Северна Македония за членството ѝ в ЕС, докато близо 20 на сто са съгласни, установяват социолозите. 


Прочетете още:

5 млн. лв. раздадени... "Не с лошо"

Прокуратурата прати писма до САЩ, за да попита какви са причините за санкциите по "Магнитски"Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Локдаун, но само за неваксинираните: Стратегията на Австрия за Covid-19

Колкото повече се увеличава броят на пациентите в интензивни отделения, толкова повече растат ограниченията срещу неваксинираните

Главната медсестра на "Софиямед" е жената, ваксинирала Борисов, Пеевски и Карадайъ

Магдалена Серафимова е поставила дозите им срещу Covid-19

Метли на рояци и бели престилки: Бисерите от предизборните дебати

Референдум за пандемията, български паспорт за всеки македонец и как да яхнеш метлата 3 пъти за един час в ефира на БНТ

Феноменът "Голямата оставка" в Америка

10,4 милиона предложения за работа. И никой не проявява интерес към тях. 

Прокуратурата разследва лекар по съмнения за фалшиви имунизации

Нарушението в Мадан е открито, когато един от пациентите е поискал да получи истинска ваксина