Съдът намали паричната гаранция на Васил Божков от 1,5 млн. лв на 500 хил. лв. Снимка: © Булевард България

Софийският градски съд намали паричната гаранция на обвиняемия Васил Божков с 1 млн. лв. Така бизнесменът ще трябва да плати само 500 хил. лв., а не 1,5 млн. лв., определени по-рано от Софийската градска прокуратура. Това става ясно от прессъобщение на съда.

Срещу Божков в момента текат няколко дела и са повдигнали общо 18 обвинения. Гаранцията от 1,5 млн. лв. беше наложена по делото срещу него за организирана престъпна група, пране на пари и незаконна дейност с културни ценности.

От съда обясняват, че според магистратите има обосновано предположение за извършване на множество и различни по своя характер престъпни деяния, които са и с висока обществена опасност. Но размерът на гаранцията, определеният от прокуратурата, е твърде висок. Съдът припомня, че срещу имуществото на Божков има наложени запори и възбрани, а освен това той има и забрана да напуска страната.

В продължение на близо четири години той се укриваше в Дубай, но изненадващо се завърна в България на 25 август и незабавно беше арестуван. След като прекара няколко дни в ареста в началото на септември Софийският апелативен съд го пусна под домашен арест с електронна гривна - мярката беше наложена като решение във връзка с едно от делата срещу него, свързани с хазартната му дейност.

Васил Божков дава пресконференция Божков: Пеевски пак недебеля. Разбирайте го, както искате (Обновена)


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

GEN Z дневници

Vol. 23: Ким Чен Ун > Дуа Липа, "Totally Spies" се завърна, Мая да върне паролите за TikTok

5 новини от седмицата, направили впечатление на Gen Z в редакцията на "Булевард България"

09:30 - 25.05.2024
Важно днес

Нацистко парти в скъп курортен бар шокира Германия

"Германия на германците. Чужденците - вън" и хитлеристки поздрави провокираха разследване на службите за сигурност

17:36 - 24.05.2024