Божков: Пеевски пак недебеля. Разбирайте го, както искате (Обновена) Снимка: © Screenshot

Бизнесменът Васил Божков се обяви за защитен свидетел по делото срещу лидера на ГЕРБ Бойко Борисов, Владислав Горанов и Севделина Арнаудова по време на пресконференция пред журналисти, докато е под домашен арест.

"Два пъти ме разпитваха, давах показания и след това ме направиха защитен свидетел, защото ние знаем, че държавата се управлява от мафията. Начело на мафията е Бойко Борисов, а ние знаем как действа мафията - който не им е удобен се отстранява по един или друг начин. Моят живот и на моите близки е силно застрашен в момента", каза той.

Часове по-късно пред bTV от прокуратурата отрекоха Божков да е "защитен свидетел": "Единственото процесуално качество на Васил Божков е на обвиняем. Никога не е бил, нито в момента е “защитен свидетел”. В отговор на това опровержение, Васил Божков показа документ, с който му е назанчена охрана, както на него, така и на близките му. От всичко това стана ясно, че прокуратурата и обвиняемият разбират различни неща под "защитен свидетел".

Срещу бизнесмена в момента текат няколко дела и са повдигнали общо 18 обвинения. Божков твърди, че е дал подкуп на бившия премиер Бойко Борисов, за да получи протекция върху хазартния си бизнес. В продължение на близо четири години той се укриваше в Дубай, но изненадващо се завърна в България на 25 август. Около неговото прибиране обаче имаше противоречия - Божков твърди, че се е прибрал доброволно, докато впоследствие се появи информация, че е бил екстрадиран от Обединените арабски емирства.

На пресконференцията задържаният под домашен арест каза, че информацията за неговото екстрадиране е "поредната манипулация" на българската прокуратура и обясни, че объркването се е получило заради "грешка в превода".

"Прокуратурата получи регулярното писмо от Интерпол, че съм се прибрал в България. Просто арабският термин е екстрадация - това е грешка в превода. Прибирайки се в България, аз донесох писмо в прокуратурата, в което пише, че се прибирам доброволно", обясни той.

Божков твърди, че е искал да се завърне у нас още в първия момент от неговото заминаване. Не става ясно обаче защо в крайна сметка е решил да се прибере точно сега. Той категорично отрече завръщането му да има нещо общо със смяната на главния прокурор Иван Гешев или убийството на бизнесмена Алексей Петров.

"Просто получих разрешение на 23-и август и на 25-и се завърнах, защото на 24-и нямаше самолет", изтъкна Божков без да навлиза в подробности около обстоятелствата.

Божков се обяви за жертва и сравни случая си с войната в Украйна

Бизнесменът смята, че неговият живот и този на неговите близки в момента е застрашен от хора, които отказа да назове поименно, но определи като "лъжесвидетели" и "тези, които управляват страната в сянка".

Той коментира и неотдавашните санкции по Глобалния закон "Магнитски", които му бяха наложени от Министерството на правосъдието на САЩ. Божков реши да ги сравни с военните действия в Украйна, тъй като темата в момента, по думите му, е "модерна".

"Сравнявайки го с войната е все едно Русия нападна Украйна и САЩ да поставят Украйна под санкции. Моята ситуация е същата. Хунтата ме унищожи, нападна ме, ограби ме, рекетира ме и те ме поставиха под санкции", оплака се бизнесменът.

Той отрече и твърденията на прокуратурата, че е правил бизнес с лидера на "Вагнер" Евгений Пригожин - но изтъкна, че дори и да е бил в бизнес отношения с него това не би било престъпление предвид времевия период.

"Даже да съм имал бизнес с Пригожин тогава не е било нито престъпление, нито нещо лошо. Американските компании най-силно се натискаха да работят в Русия, всеки искаше да работи там. След войната е друго, но преди войната Русия беше един огромен пазар, на който всеки искаше да се настани", заяви Божков.

От думите му стана ясно също, че е контактувал със Службата за контрол на чуждестранните активи (OFAC) на Министерството на финансите на САЩ, като е провеждал много срещи с тях и им е предоставял документи, записи и информация, която показвала, че не е извършил действията, за които го обвиняват.

Божков е провеждал разговори и с други институции - една от тях е Европейската прокуратурата. Тя го е разпитвала в качеството му на "пострадало лице" и се е интересувала от злоупотреба с европейски пари.

Не си спомня много за Пепи Еврото и Алексей Петров

Хазартният бос беше попитан за мнението му около казуси с други лица, включително издирваният Петър Петров "Еврото" и убитият бизнесмен Алексей Петров. И за двамата обаче Божков нямаше особено мнение. Той твърди, че не познава Пепи Еврото, а Алексей Петров "почти" не го познава и не може да вземе отношение около сюжета за неговото убийство.

Божков не успява да си обясни и отстраняването на Иван Гешев от поста на главен прокурор, като определи този случай за "загадка":

"За мен всичко е загадка. [Гешев] тръгна срещу хунтата, опълчи се срещу тях, имаха такава договорка да направят псевдо-съдебна реформа, но това не ми е ясно, а и не съм бил и тук и нямам много информация".

Политически планове

Васил Божков обяви, че има намерения да се занимава с политика и ще търси подкрепата на "огромното мълчаливо малцинство" в България, което гласувало с "Не подкрепям никого". Бизнесменът се обяви и за лице на антиправителствените протести през 2020 г., като твърди, че едва след негово интервю срещу управляващите от ГЕРБ - се е зародила вълната на гражданско недоволство, която е прераснала с акцията на "Демократична България" в Росенец и вдигнатия юмрук на президента Румен Радев.

Хазартният бос се представи в светлината на спасител, като спомена, че се е прибрал от Дубай, защото "ситуацията в България е тежка и ние трябва да променим нещата". Той призова за "промяна" и се обяви срещу статуквото в лицето на Бойко Борисов "всички управляващи партии до 2020 г.". В това число включи и депутатът от ДПС Делян Пеевски, за който Божков каза: "Пеевски пак надебеля. Разбирайте го, както искате".

окато Борисов е в политиката, държавата няма да се оправи. Той трябва да бъде изваден", допълни Божков, като отправи критики и към "Продължаваме промяната" за това, че са влезли в "безпринципна коалиция" с опонентите си от ГЕРБ.

Не е ясно кога точно бизнесменът ще осъществи политическите си планове, предвид че в момента се намира под домашен арест, но каза, че "спокойно чакам делата си, ако изобщо се стигне до съд".


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Борисов обяви "позитивна кампания" и вкара в действие името на Алексей Петров

Лидерът на ГЕРБ влезе в ролята на рекламно лице на партията

18:42 - 29.04.2024
Живот

Бритни Спиърс ще плати милиони на баща си, за да сложи край на делото за попечителство

Звездата твърди, че не е получила "справедливост" в съдебния процес

18:31 - 29.04.2024
Текстове от партньори

Много повече общуване в чужбина с A1 Roaming Revolution

17:59 - 29.04.2024
Европейски дневници

ЕС се готви да разследва Facebook и Instagram, включително за прокремълска пропаганда

ЕС ще проверява работата на Meta с руската дезинформация в социалните ѝ мрежи

17:23 - 29.04.2024
Технологии

Институтът за Big Data в СУ ще черпи опит за високи технология от Япония

Той ще си сътрудничи с университета в град Цукуба

16:40 - 29.04.2024
Важно днес

Ердоган с важно послание към НАТО, подкрепи Марк Рюте за генерален секретар

Нидерландският премиер е сочен за фаворит за поста на Йенс Столтенберг

15:21 - 29.04.2024
Важно днес

Никола Минчев отрича да има нещо общо с казуса с подписите за "Корал"

Прокуратурата призна, че от август 2023 г. се занимава с казуса

14:32 - 29.04.2024
Важно днес

"Политиката може да е брутална". Най-младият първи министър на Шотландия подаде оставка

Хумза Йосаф положи клетва точно преди 13 месеца

14:17 - 29.04.2024