Гърция налага нова блокада заради разпространението на коронавируса. Премиерът Кирякос Мицотакис обяви своя едномесечен план срещу пандемията Covid-19, който засяга най-вече „червените зони“ на страната – всички най-северни области и Атика - районът на столицата Атина.

В цялата страна маските са задължителни – и в закрити, и на открити обществени пространства. Наложен е и вечерен час, който започва от полунощ и продължава до 5 ч. сутринта. Новите мерки влизат в сила от 06:00 ч. във вторник и ще продължат до края на ноември, съобщи Мицотакис, цитиран от ekathimerini.com.

Офисите на държавните и частните фирми ще работят само с 50% от капацитета си, а събиранията на обществени места са забранени, пише Ethnos. Границите остават отворени за чужденци с валидните досега изисквания.

Страната се разделя на две зони, а не на съществуващите до момента четири, в зависимост от нивото на разпространение на заразата. Ресторантите в Атика и в северните региони на страната, които са в зоната с "висок риск", ще предлагат само поръчки за вкъщи. "Затварят и местата за развлечения, култура и спорт - барове, кафенета, киносалони, музеи и театри, както и фитнес зали", каза Мицотакис, цитиран от Greek City Times.

За разлика от пролетната блокада, движението вътре в Гърция няма да бъде възпрепятствано, а магазините, които не предлагат стоки от първа необходимост, също ще останат отворени. Всички университети преминават към онлайн обучение, а училищата няма да затварят.

Ethnos предава думите на Мицотакис, според когото ще се действа "динамично" през целия ноември, за да не се наложи абсолютна блокада, която би сринала икономиката. Правителството ще одобри икономически мерки по време на втората вълна на стойност 1,5 млрд. евро.

През изминалата седмица броят на случаите на Covid-19 в Гърция надмина 1000 на дневна база, като пикът бяха 1690 положителни проби в петък.

Страната с население 10,7 млн. души е отчела 37 196 случая на коронавирус от началото на пандемията, а жертвите са 620. За сравнение – положителните проби у нас са 51 041 при 7 млн. население, а само активните носители на заразата в България са близо 30 хиляди.


"Стига карантина за здравите хора"

Разпространението на Covid у дома става по-бързо от очакваното

На гости, в бара или в класната стая: Кога Covid-19 става най-опасен


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Нинова видя "зависимости" на Елена Йончева, след като ДПС я номинира за евродепутат

Бившата журналистка още не е казала дали ще приеме номинацията

12:12 - 23.04.2024
Европейски дневници

ЕС иска да спре нова функция в TikTok, която плаща на потребители да гледат видеа

EK започна процедура срещу TikTok

11:35 - 23.04.2024