Снимка: © Unsplash

Разпространението на коронавируса сред членовете на семейството в едно домакинство, след като един от тях е бил инфектиран, е „често срещано“ и се проявява бързо след появата на първите симптоми. Това показа ново проучване на Центъра за контрол и превенция на заболяванията на САЩ.

Съветите на изследователите са всеки със съмнения, че е болен от Covid-19, да се изолира, преди да се тества, за да предпази останалите хора, с които живее.

„Тъй като навременната изолация на хора с Covid-19 може да намали разпространението му в домакинствата, хората, които подозират, че са заразени, трябва да се изолират, да останат у дома и да използват отделна спалня и баня, ако това е възможно“, съобщиха учените от CDC в своя седмичен доклад, цитиран от CNN. Освен това, всички членове на семейството трябва да носят маски в общите пространства в тези случаи.

Изследването се е провело между април и септември в Нашвил (щата Тенеси) и Маршфийлд (щата Уисконсин). В продължение на 14 дни са били наблюдавани 101 заразени с Covid-19 души, както и всички 191 човека, с които та поделяли домакинствата си. Заразените са били обучени как сами да вземат проби от носоглътката си всеки ден. Освен това са попълвали и дневник, в който са описвали детайлно симптомите.

На гости, в бара или в класната стая: Кога Covid-19 става най-опасен

Инфекциите са се разпространили бързо – над половината от хората (53%), които са живели в едно помещение със заразен, са дали положителна проба още в първата седмица. 75% от тези вторични инфекции са се появили едва в рамките на първите пет дни от проявата на симптомите при първичния заразен.

„Наблюдаваше се съществено разпространение, независимо дали хората бяха деца или възрастни“, обобщиха изследователите.

Това 53-процентово разпространение на заразата в домакинствата е по-високо от документираното до момента, съобщиха учените. В предходни две проучвания те са установили съответно 20% и 40% предаване на вируса.

„Важно откритие в това изследване е, че по-малко от половината членове на тези домакинства, които се оказаха заразени, проявиха симптоми в момента, в който инфекцията бе засечена“, пишат авторите. „Много от тях не докладваха за никакви симптоми в първите 7 дни, като така подчертаха потенциала на разпространението от страна на безсимптомни контактни лица и важността на карантината“.

Спазването на изолация от останалите членове на семейството определено е предизвикателство, особено ако това трябва да се случи в малък дом, в който има и деца.

Къде рискът от зараза с Covid-19 е най-малък?

„Ако в дома ви има някой по-възрастен или със слаба имунна система, може да го изолирате в друга част на жилището, така че децата и всички останали да не обикалят около него постоянно“, казва педиатърът д-р Таня Алтман, която е автор на няколко книги по своята специалност. „Ако трябва да се грижите за дете, тогава може да го изолирате заедно с друг възрастен член на семейството“, добавя тя – задача, която е невъзможна за самотен родител.

Ако децата евентуално се заразят, те може да проявят съвсем леки симптоми, но все пак да бъдат носители на вируса и да го предадат на здрав човек от домакинството.

Изследователите препоръчват всеки изолиран с Covid-19 в отделна стая в жилището да се снабди с термометър, лекарства за сваляне на температурата, ръкавици, маски, сапун, носни кърпи, дезинфектант и кърпи за почистване на предметите в дома. Съветите на учените включват още носене на предпазна маска сред останалите членове на семейството и спазване на дистанция.

„Здравият човек може да оставя храна и напитки до вратата на стаята, в която се помещава заразеният. А после да измие ръцете си. Винаги носете ръкавици, когато прибирате обратно приборите и ги мийте с гореща вода и сапун, след което отново измийте обилно ръцете си“, препоръчва д-р Алтман.

Тя казва още да се отделят отделни чаши, вилици, лъжици и чинии за заразения, да не се използват едни и същи кърпи и чаршафи. А при пускане на пералня – да не се разнасят из цялата къща мръсните дрехи на инфектирания, тъй като така се „увеличава възможността от разпръсване на вируса във въздуха“.

Ако човек живее сам, трябва да наблюдава симптомите си внимателно и да се запаси с всички нужни средства, преди да се изолира. Ако не успее – може да разчита на помощ от приятел, който да му доставя храна и напитки пред вратата. Но да не се осъществява пряк контакт, предупреждават още експертите.

„Всички членове на семейството да се поставят под карантина в случай на заразен с Covid в техния дом и да не ходят на работа, а децата да не излизат навън“, казва д-р Джени Радески – говорител на Американската академия за педиатрия.

Разиграват пациент с Covid заради документ за PCR, лекарят напуска България


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

САЩ и НАТО изпратиха предложенията си на Русия, без отстъпки за Украйна

НАТО поиска Москва да изтегли войските си от Украйна, Молдова и Грузия

26% позитивни тестове за Covid-19, 9916 нови случая

70 пациенти с Covid са починали през последното денонощие

Херо Мустафа пародира публикациите за "тайни срещи" с кабинета

„Измамата и предателството са практики на глупаци, които нямат достатъчно ум, за да бъдат честни“

Петков и Гешев потвърдиха участие в изслушването в Европейския парламент

Те ще присъстват на заседание на Комисията по граждански свободи, правосъдие и вътрешни работи - LIBE

България ще подкрепи НАТО с учения на собствен батальон

Изслушването на Кирил Петков и министрите на отбраната и външните работи в парламента

Заснетият в тайна филм за Навални направи премиера, има и българско участие

Журналистът Христо Грозев е с основна роля за разследването срещу извършителите на нападението

Шеф Владимир Тодоров представя балансираните дневни менюта ,,3 ястия за 20 лева"

Рецептите на посланика на добрата храна са разработени специално за нова кампания на Kaufland