Гърция отива на нови избори през юни - този път със служебен премиер Снимка: © Getty Images

Само три дни след победата на "Нова демокрация" на изборите в Гърция - президентът Катерина Сакеларопулу насрочи предсрочни избори и назначи служебен премиер.

Причината: нежеланието на Кириакос Мицотакис да формира коалиция в парламент, в който не му достигаха само 5 депутатски места за еднопартийно управление въпреки най-голямата изборна победа за партията от 2007 г. насам.

"Сириза" и "Пасок" също отказаха да се коалират и се съгласиха да се явят на повторни избори, които ще се проведат на 25 юни.

Мицотакис вярва, че новото гласуване - което вече дава автоматичен бонус от допълнителни мандати на първата политическа сила - ще осигури липсващото мнозинство на "Нова демокрация" и ще стабилизира евентуалното му ново правителство.

Опозиционните партии също се надяват, че ще подобрят представянето си след месец - "Сириза" беше най-големият губещ от нощта на изборите на 21 май, като заличи една трета от подкрепата си и взе 15 депутатски места по-малко.

Групата MeRA25, водена от Янис Варуфакис - бившия финансов министър на "Сириза" от периода на кризата в еврозоната през 2015 г. - така и не успя да мине бариерата от 3% за парламентарно представителство.

В сряда президентът на Гърция назначи председателя на Гръцката сметна палата Йоанис Сармас за служебен премиер. 66-годишният юрист определя назначението като "голяма чест, конституционно задължение и мой дълг като гражданин" да поеме властта. Сармас е завършил право в Атина, а по-късно и в Париж, като има и докторска научна степен.

Той ще остане начело на правителството, докато не се формира нов кабинет след изборите през юни.

Според новото изборно законодателство в Гърция, което ще влезе в сила при следващите избори - победителят ще получи допълнителни 50 мандата в парламента от 300 депутатски места, за да може да управлява.

Като се има предвид, че "Нова демокрация" спечели малко над 40% на изборите на 21 май (145 места), това би осигурило на Кириакос Мицотакис стабилно мнозинство за следващите 4 години. "Сириза" трудно може да компенсира изоставането си от позицията на 21% подкрепа, получени в неделя.

Алексис Ципрас обяви, че поема "пълна отговорност" за изборната загуба, която определя като "болезнен шок", като обеща да направи всичко възможно да не допусне дясно правителство при предсрочните избори.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Политика

Година по-късно - какво (не) се промени след масовите протести в Сърбия

Опозицията поведе битка срещу управляващите, но се разпадна само няколко месеца по-късно

14:39 - 03.05.2024
Живот

Супер лесни мини козуначени венци с бакпулвер

Приготвят се бързо и лесно, само с бакпулвер, а вкусът им е все толкова неустоим

11:53 - 03.05.2024
Важно днес

България се придвижи до топ 60 на класацията за свобода на медиите

Със сериозни критики към редакционната независимост

09:43 - 03.05.2024