Снимка: © Getty Images

Гърция ще признава ваксинационните сертификати за поставена доза от Спутник V като легитимен документ за влизане в страната без карантинни мерки. 

Това твърди гръцкият министър на туризма Хари Теохарис в интервю за руската агенция "Риа новости". От разговора става ясно, че разрешението ще важи конкретно за облекчения достъп на ваксинирани руски туристи по време на летния сезон, а не, че Гърция възнамерява да купува дози от "Гамалея". 

"Много се радваме, че и руската компания, която произвежда ваксината Спутник V, е подала документи в Европейската агенция по лекарствата, за да бъде призната за използване, така че с нея да се ваксинират и европейски граждани. Надяваме се, че този процес ще завърши колкото може по-бързо, при спазване на медицинските правила за признаване. 

Но независимо от това дали тя ще се прилага като призната ваксина за медицински цели, нашата държава взе решение, че за нас ваксината Спутник V е равностойна на европейските ваксини, когато става въпрос за пътувания, така че туристът да влезе в нашата страна, без да се подлага на тестване преди всеки полет", казва Теохарис. 

Министърът на туризма посочва, че правителството на Гърция желае да отвори границите си от 14 май и "е уврен, че руската страна ще направи всичко възможно, за да помогне за увеличаване на потока от туристи между двете държави". 

Отварянето на границите ще важи и за чартърни полети, казва още той. Теохарис прогнозира, че лятото на 2021 г. ще е "по-добро от миналогодишното", без да поставя конкретни планове за брой туристи. 

"Всеки трябва да може да дойде в нашата страна и да се върне у дома в добро здраве и безопасност. За нас това е дълг", казва гръцкият министър на туризма. 

Руската ваксина все още не е одобрена от ЕМА, тъй като кандидатурата за разрешение за ползване в ЕС беше подадена едва преди две седмици. Единствените държави в съюза, които са я одобрили за прилагане, са Унгария и Словакия, като здравният министър на втората страна се принуди да подаде оставка заради несъгласуваната с никого поръчка от Русия.

Във вторник премиерът Бойко Борисов отправи предупреждение до ЕК, че ако България не получи "справедлив" достъп до одобрените ваксини, може да бъде "тласната" да поръчва препарати от трети страни. Този казус ще трябва да бъде поставен на дебат на среща на Европейския съвет тази вечер. 


Бойко Борисов заговори за поръчка на руски ваксини: "Има два подхода, единият е на Орбан"

Агенцията по лекарствата на ЕС започва проверката на Спутник V


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Панов и Касимова са "за" зеления сертификат, но "против" закъснялото му въвеждане

Кандидат-президентската двойка призова гражданите да се ваксинират

На 21 години е починал певецът Денис Теофиков

Той беше един от популярните попфолк изпълнители

От 25 октомври центърът за ваксинация в "Пирогов" ще работи до полунощ

За бързите антигенни тестове ще се плаща само такса 10 лв. за вземане на пробата

Наследникът на Хабсбургите, който иска да влезе в света на F1

24-годишният Фердинанд спечели "24-те часа на Льо Ман" и иска да пробие на най-високо ниво

Почина бившият генерален директор на БНТ Кирил Гоцев

Кирил Гоцев беше професионален фотограф и дълги години организираше фотопленери на морето, в които участваше със свои изложби

Ясен Григоров: Eдин млад фотограф се връща от Лондон, за да снима Северозапада

Проектът му "Образцов дом" е едно завръщане към детството, към корените на семейството му и към един от най-бедните региони в ЕС

Децата от 1.-4. клас могат да се върнат в училище до 7-10 дни, ще влизат с тестове тип близалки

МОН и МЗ предлагат мярката, Министерството на финансите ще отпусне средства