Гърция ще признава ваксинации със Спутник V, за да не губи руските туристи Снимка: © Getty Images

Гърция ще признава ваксинационните сертификати за поставена доза от Спутник V като легитимен документ за влизане в страната без карантинни мерки.

Това твърди гръцкият министър на туризма Хари Теохарис в интервю за руската агенция "Риа новости". От разговора става ясно, че разрешението ще важи конкретно за облекчения достъп на ваксинирани руски туристи по време на летния сезон, а не, че Гърция възнамерява да купува дози от "Гамалея".

"Много се радваме, че и руската компания, която произвежда ваксината Спутник V, е подала документи в Европейската агенция по лекарствата, за да бъде призната за използване, така че с нея да се ваксинират и европейски граждани. Надяваме се, че този процес ще завърши колкото може по-бързо, при спазване на медицинските правила за признаване.

Но независимо от това дали тя ще се прилага като призната ваксина за медицински цели, нашата държава взе решение, че за нас ваксината Спутник V е равностойна на европейските ваксини, когато става въпрос за пътувания, така че туристът да влезе в нашата страна, без да се подлага на тестване преди всеки полет", казва Теохарис.

Министърът на туризма посочва, че правителството на Гърция желае да отвори границите си от 14 май и "е уврен, че руската страна ще направи всичко възможно, за да помогне за увеличаване на потока от туристи между двете държави".

Отварянето на границите ще важи и за чартърни полети, казва още той. Теохарис прогнозира, че лятото на 2021 г. ще е "по-добро от миналогодишното", без да поставя конкретни планове за брой туристи.

"Всеки трябва да може да дойде в нашата страна и да се върне у дома в добро здраве и безопасност. За нас това е дълг", казва гръцкият министър на туризма.

Руската ваксина все още не е одобрена от ЕМА, тъй като кандидатурата за разрешение за ползване в ЕС беше подадена едва преди две седмици. Единствените държави в съюза, които са я одобрили за прилагане, са Унгария и Словакия, като здравният министър на втората страна се принуди да подаде оставка заради несъгласуваната с никого поръчка от Русия.

Във вторник премиерът Бойко Борисов отправи предупреждение до ЕК, че ако България не получи "справедлив" достъп до одобрените ваксини, може да бъде "тласната" да поръчва препарати от трети страни. Този казус ще трябва да бъде поставен на дебат на среща на Европейския съвет тази вечер.


Бойко Борисов заговори за поръчка на руски ваксини: "Има два подхода, единият е на Орбан"

Агенцията по лекарствата на ЕС започва проверката на Спутник V


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Казусът Благовест Георгиев: Може ли Столичният общинският съвет да изключи съветник?

В началото на април Георгиев участва в пътен инцидент, а впоследствие се опита да избяга от местопроизшествието.

16:23 - 20.04.2024
Живот

Тейлър Суифт и разбитите сърца, или какво казват терапевти за 5-те фази на скръбта

Скръбта в действителност е по-малко предвидима

11:05 - 20.04.2024
Важно днес

Със 75 км/ч. над допустимата скорост е шофирал убиецът на треньора Ферарио Спасов

Футболният треньор Ферарио Спасов (61 г.) загина в катастрофа край Велико Търново през ноември миналата година.

10:23 - 20.04.2024
GEN Z дневници

VOL. 18: 40 години България на Еверест, каква република сме всъщност, Грузия с урок по бунт

Кои са 5-те новини от седмицата, направили впечатление на представителите на поколение Z* в редакцията на "Булевард България"?

09:57 - 20.04.2024
Важно днес

11 души са пострадали при катастрофа на автобус с българска регистрация в Турция

В превозното средство е имало 14 пътници, сред които и двама български граждани.

09:17 - 20.04.2024