Гърция сваля цените на някои продукти за Великден Снимка: © Getty Images

Гърция въвежда от тази седмица специална "Великденска кошница", от която потребителите ще могат да купуват великденски стоки на по-ниски цени. Намаленията засягат продукти като агнешкото и ярешкото месо, козунаците и великденските шоколадови яйца.

Мярката се въвежда, след като в началото на месеца цените на ангешното месо в страната достигнаха едни от най-високите нива за последните години. Това дори принуди някои гърци да търсят по-евтини алтернативи отвъд граница и да пазаруват месо в българия. Очакванията на местните фермери бяха цените на агнешкото месо да се повишат до 15 евро за килограм.

Недостигът на агнешко месо на гръцкия пазар се дължи на факта, че значителна част от местните животновъди предпочитат да изнасят продукцията си на по-високи цени в страни като Италия, където търсенето е голямо преди католическия Великден. В резултат на това Гърция се сблъсква с ограничено предлагане на агнешко месо на завишени цени, което създава предизвикателства за потребителите преди празниците.

Целта на тази "Великденска кошница" е да задържи цената на миналогодишните нива от около 10 евро за килограм. Мярката ще се прилага от 24 април до 4 май.

Търговците на рибни деликатеси, които са изключително търсени в периода на великденските пости, също увеличиха значително цените си. От съюза на потребителите съобщават, че изключително скъпи са още плодовете и зеленчуците.

В страната ще бъде въведена и още една мярка, наречена "Кошница на кръстниците", която ще запази цените на детските играчки. По традиция в Гърция кръстниците купуват великденски подаръци за своите кръщелници, за да отбележат празника.

"Чрез "Кошницата за кръстници" оказваме подкрепа на кръстниците и родителите, като им даваме възможност да закупят качествени играчки на достъпни цени и да доставят радост на всички деца през тези празнични дни", заяви министърът на развитието Костас Скрекас, цитиран от изданието "Ekathimerini".

По повод празниците магазините в Гърция няма да работят в деня на Великден - 5 май, както и в понеделник и вторник, които са почивни дни в страната.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Политика

Година по-късно - какво (не) се промени след масовите протести в Сърбия

Опозицията поведе битка срещу управляващите, но се разпадна само няколко месеца по-късно

14:39 - 03.05.2024
Живот

Супер лесни мини козуначени венци с бакпулвер

Приготвят се бързо и лесно, само с бакпулвер, а вкусът им е все толкова неустоим

11:53 - 03.05.2024
Важно днес

България се придвижи до топ 60 на класацията за свобода на медиите

Със сериозни критики към редакционната независимост

09:43 - 03.05.2024