Какво е "Gaslightning" и защо стана думата на 2022 г.? Снимка: © Getty

Gaslighting не е нова дума, но през 2022 г. хората проявяват небивал интерес към нея. Терминът Gaslighting се използва най-вече в контекст на описване на обидни взаимоотношения - интимни, лични, но понякога и във връзка с политици и автори на новини.

През 2022 г. търсенията на „gaslighting“ се увеличават със 1740% на годишна база, според най-авторитетния онлайн речник в Америка Merriam-Webster.

Google Trends показва също сериозен ръст.

Gaslighting

Няма нито едно конкретно събитие, което да предизвика интерес към термина. И въпреки това продължителното любопитство е налично. „Това е често търсена дума, всеки един ден от годината“, заяви Питър Соколовски, главен редактор на Merriam-Webster, пред The Associated Press. Merriam-Webster, Inc. е и най-старото издателство на речници в Съединените щати.

Определението на gaslighting, според Merriam-Webster е:

1. Психологическа манипулация на човек, обикновено за продължителен период от време, караща жертвата да се съмнява в собствената си разумна преценката на реалността или дори на спомените му. Обикновено води до объркване на човека - загуба на увереност и самочувствие, несигурност в емоционалната или психическата стабилност, както и зависимост от извършителя.

2. Действие или практика на грубо подвеждане на някого за собствена изгода.

„В сегашната епоха на дезинформация – на „фалшиви новини“, теории на конспирацията, Twitter тролове и deepfakes (видео фалшифициране на думите или образа на човек, най-често известна личност) – gaslighting се очерта като думата на нашето време“, отбеляза американският издател, когато я обяви за дума на годината.

Произход на gaslighting

В най-буквалния смисъл "gas" и "lightning" се отнасят до осветлението на уличните лампи, които датират от няколко века. Но модерната форма, която се използва в разговорите по-метафорично идва от пиеса за викторианската епоха от 1938 г., озаглавена "Gas Light".

Пиесата е за съпруг, който се опитва да подлуди младата си жена, като я кара да се съмнява в собствения си контрол над реалността. Той го прави, като затъмнява газовите светлини в къщата, докато търси скрити бижута, а когато съпругата му разказва за затъмнените светлини и шумовете на горния етаж, той твърди, че тя си въобразява неща и така постепенно я подлудява.

През 1944 г. пиесата е превърната във филм с участието на Чарлз Бойер и Ингрид Бергман в ролите. Филмовата версия очевидно е подтикнала използването на съществителното "gaslight" като глагол, означаващ „да се опиташ да накараш някого да повярва, че той/тя полудява“.

Други думи за годината в класацията на Merriam-Webster

  • олигарх - търсенията скачат с 621% в началото на март 2022 г., след като САЩ и други страни наложиха санкции на руските олигарси и техните семейства;
  • омикрон - бележи скок от началото на януари, когато случаите на вируса се увеличиха. След това отново през ноември, когато докладите показаха, че бустерната доза на омикрон не е значително по-ефективна от други;
  • codify - думата, отнасяща се до процес, чрез който Конгресът (на САЩ) може да създава закони. Думата отбеляза скок на търсенията със 193% за годината, водена от решението на Върховния съд да отмени Роу срещу Уейд на 24 юни;
  • raid - отбеляза нарастване в търсачката, след като домът на бившия президент Доналд Тръмп в Мар-а-Лаго беше претърсен;
  • sentient - привлече интерес, след като Google уволни инженер, който твърдеше, че неговият чатбот с изкуствен интелект се самоосъзнава;

Други думи на годината

Речник на Collins: "пермакриза"

Значение: съществително, дефинирано от британския издател HarperCollins като „продължителен период на нестабилност и несигурност, особено в резултат на поредица от катастрофални събития“.

Защо е избрана за 2022 г.? Светът скача от криза в криза - инвазията на Русия в Украйна, политическата турбуленция, икономическите кризи и много други, според публикация в блога на уебсайта Collins Dictionary от Дейвид Шариатмадари, автор на "Don't Believe A Word: From Myths to Misunderstandings – How Language Really Works"

Речник на Кеймбридж: homer

Значение: Съществително, което е съкратено от „хоумрън (homerun) - отбелязана точка в бейзбола, когато топката е ударена, обикновено извън игралното поле, и сте в състояние да тичате около всички бази наведнъж до началната".

Защо е избрана за 2022 г.? На 5 май търсенията за homer в уебсайта на Cambridge Dictionary скочиха до 65 000. Неофициалният термин на американски английски за хоумрън в бейзбола е печелившата дума в популярната игра Wordle в този ден (6 квадратчета и вие трябва да отгатнете думата).

Речник на Оксфорд: -

За първи път Оксфорд позволява на хората да гласуват думата на годината. В продължение на 2 седмици, от 21 ноември, потребителите могат да избират между една от три думи:

Metaverse - от хибридна работа във VR (виртуална реалност) до дебати относно етиката и осъществимостта на изцяло онлайн бъдеще. Употребата на тази дума е нараснала с четири пъти през октомври 2022 г. в сравнение със същия период на миналата година;

#IStandWith - термин в социалните медии, използван от хората, за да се присъединят към дадена страна, кауза, обществена битка. Като войната в Украйна или делото Деп срещу Хърд;

Goblin mode - идеята за отхвърляне на обществените очаквания, възложени ни, в полза на това да правим каквото някой друг иска.


Думата на 2022 г.: Кризата, чийто край не се вижда

“Vax” е дума на годината според Оксфордския речникАко нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Поколението TikTok харесва класическата музика повече от родителите си. Как стана това?

Новата жертва на хипстър културата или възкресение на истински ценното изкуство. Какво се случва с класиката?

17:30 - 29.01.2023

Директорът на "Св. Иван Рилски" напуска поста си, работещите в болницата готвят протести

Един от мотивите в молбата му за напускане е липсата на приемственост в системата

16:11 - 29.01.2023

Издирват още един млад мъж, изчезнал по време на "Сурва" в Перник

Това е трети случай на изчезване в рамките на седмица

15:51 - 29.01.2023

Той пак е тук: Джокович отново достигна върха в света на тениса

Джокович изравни Рафаел Надал по най-много отличия от Големия шлем в историята на мъжкия Тур

15:22 - 29.01.2023

ПП ще съдят Бойко Борисов заради твърдение относно продажбите на оръжие на Украйна

Задава се още едно дело от "Продължаваме промяната" за Борисов

14:39 - 29.01.2023

Louis Vuitton "нашари" световните забележителности като продължение на кампанията с Яйои Кусама

Активациите с най-продаваната жива художничка продължават

14:15 - 29.01.2023

Фандъкова заплаши „Трейс груп холд“ с глоба от 200 000 лв. заради счупено с чук жълто паве

Тя каза, че ще наложи санкции за увреждане на културна ценност

11:15 - 29.01.2023