Гаутам Адани изгуби още $4 млрд. и вече не е най-богатият човек в Азия Снимка: © Getty Images

Индийският милиардер Гаутам Адани вече не е най-богатият човек в Азия, след като не успя да поеме контрол върху загубите на своята Adani Group и изгуби още 4,4 млрд. долара от личното си състояние за един ден.

Загубите му вече доближават около 40 млрд. долара за малко повече от седмица. Над 70 млрд. долара са щетите за пазарната капитализация на фирмите от Adani Group след разкритията на Hindenburg Research.

На първо място по богатство в Азия и No.9 в световната класация вече е Мукеш Амбани - ръководител на Reliance Industries, която разполага с активи в петролната и химическата индустрия, телекомуникациите и търговията на дребно в Индия.

Акциите на Adani Enterprises - водещата компания от групата на Гаутам Адани - продължава да губят стойност на борсовата търговия с 5.6% надолу, вследствие на разследването срещу конгломерата, извършено от инвестиционната компания Hindenburg Research.

Всички останали публично търгувани фирми от Adani Group са "на червено" поради разклатеното доверие на пазарите във финансовата ѝ стабилност.

В деня, в който Адани падна под първото място в класацията на богатството в Азия, израелският премиер Бенямин Нетаняху обяви ключова нова сделка за 1,2 млрд. долара, която позволява на Adani Group да поемат управлението върху стратегическото пристанище Хайфа - второто в Израел по обем на обработваните контейнеровози и първо по туристически круизни кораби.

Двамата най-богати хора в Азия - Мукеш Амбани и Гаутан Адани - ръководят гигантски бизнес конгломерати, но досега са избягвали директна конкуренция помежду си. Дружествата на Адани се занимават предимно с инфраструктура, транспорт и електроснабдяване. В последните години обаче и двете групи се насочват към перспективния сектор на зелената енергия, с риск да се стигне до пряк сблъсък за пазарен дял, посочва "Форбс".

Преди седмица Hindenburg Research публикуваха детайлно разследване, в което обвиняват Adani Group за поредица от финансови нарушения, подвеждане на инвеститорите и сериозна скрита задлъжнялост.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

"Спаси София" публикувa автобиографиите на новите кадри в общинските дружества

В четвъртък с гласовете на ГЕРБ, БСП, "Има такъв народ" и отцепниците от "Възраждане" бяха сменени бордовете на шест ключови общински фирми.

19:39 - 16.07.2024
Кино и сериали

Том Круз виси от борда на самолет в поредна смела каскада за "Мисията невъзможна"

На разпространен в социалните мрежи видеоклип се вижда как 62-годишният актьор се държи за долната част на жълт биплан Stearman

18:48 - 16.07.2024
Важно днес

15 къщи изгоряха в пловдивското село Отец Паисиево, Голям пожар има и в Стрелча

Пожарникари и доброволци се надпреварват с пламъците и горещото време в цялата страна.

18:08 - 16.07.2024
Важно днес

Българин стана единственият ученик в света с "двойно злато" от олимпиади по биология и химия

Виктор Лилов е единственият европеец в топ 10 на Международната олимпиада по биология за 2024 г.

17:13 - 16.07.2024
Важно днес

Гърция ограничава работата на някои работещи заради високите температури

Мярката в Гърция ще се отнася за редица професии, сред които строители, доставчици на храна и куриери

17:10 - 16.07.2024