Газът в Европа поевтиня под 100 евро за първи път от месеци Снимка: © Getty Images

Борсовите цени на природния газ в Европа паднаха под 100 евро/мегаватчас за първи път, откакто Русия прекрати доставките за континента през лятото на 2022 г.

Причината: газовите хранилища вече са почти запълнени, а времето в края на октомври е достатъчно топло, за да няма нужда от висока консумация на горивото.

Фючърсните сделки за газ през платформата Dutch TTF стигаха до нива от 93,35 евро на мегаватчас в понеделник, което е най-ниското ниво от средата на юни.

Пикът на поскъпването настъпи през август 2022 г., малко след като Владимир Путин обяви, че ще спре подаването на природен газ по "Северен поток 1" - тогава цените достигаха до повече от 300 евро в максимума си.

Европа успя да покрие нуждите на хранилищата си още преди отоплителния сезон, а консумацията на горивото е намаляла с около 7% в сравнение с годишното ниво в този период от 2019-2021 г. Не само хубавото време, но и целенасочените действия за ограничаване на излишното потребление допринасят за този ефект.

Руският природен газ в момента представлява около 9% от доставките в ЕС - драстичен спад в сравнение с миналогодишните 40%. Междувременно лидерите на страните от ЕС обсъждат как да се справят колективно с високите разходи, като преди седмица се споразумяха да изработят мерки за таван на цените на газа, който се използва за производство на електроенергия.

През юли 2022 г. "Газпром" започна да съкращава доставките по "Северен поток", който е основен маршрут за пренос на природен газ в Европа. През август той вече работеше на 20% от капацитета си, а месец по-късно беше изцяло спрян. Междувременно три от тръбите на руските газопроводи към Германия бяха пробити заради взривове - предполагаем саботаж от руска страна.

Financial Times обаче цитира анализатори, които предупреждават, че проблемът с гарантиране на количествата за зимните месеци може да се повтори през 2023 г., когато запасите се съкратят, а LNG-доставчиците ще се затруднят да покрият дефицита от Русия.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Политика

Чехия разби руска мрежа за влияние на евроизборите и наложи санкции

Европейски политици са получавали пари от руски фондове за предизборните си кампании

12:35 - 28.03.2024
Важно днес

Кирил Петков: Няма да позволим регулаторите да се наредят на бърза ръка

Съпредседателят на ПП-ДБ Кирил Петков отговори задочно на лидера на ГЕРБ Бойко Борисов, който по-рано му предложи "да си решим регулаторите".

11:48 - 28.03.2024
Живот

Завръща ли се Слави Трифонов в bTV?

Риалити формат на "Шоуто на Слави" тръгва в bTV след 15 г. пауза

09:24 - 28.03.2024