Газовата компания МЕТ се разграничи от обвиненията на прокуратурата Снимка: © Getty Images

Газовият търговец "MET Енерджи България" публикува позиция, с която се разграничава от твърденията на прокуратурата за предполагаема престъпна облага - част от обвиненията, повдигнати срещу бившия енергиен министър Александър Николов, заместника му Данаил Николов и бившия шеф на "Булгаргаз" Людмил Йоцов.

Името на "МЕТ" се споменаваше многократно от подателя на сигнала до прокуратурата Делян Добрев, който уличаваше Йоцов в конфликт на интереси поради това, че влиза в "Булгаргаз" след управленски стаж в частната компания.

МЕТ е доставила част от количествата природен газ за България през май 2022 г., месец след като "Газпром" прекъсна едностранно подаването на гориво по договора със страната заради отказа за плащане в рубли.

Без да споменава конкретно име - пресцентърът на прокуратурата обяви, че обвинява Данаил Николов в това, че е превишил властта си "с цел да набави облага за търговско дружество "М." ЕАД.

"Категорично заявяваме, че компанията винаги е действала в съответствие с всички аспекти на закона и регулациите", заявяват от "МЕТ Енерджи България".

"Дъщерното дружество на МЕТ в България е създадено през 2017 г. Оттогава многократно сме доказвали, че нашата дейност, инициативи и планове са насочени към развитието на българския енергиен пазар. Компанията е напълно независима и не обслужва интересите на трети страни нито тук, нито в която и да е друга страна, на която МЕТ оперира", се казва в позиция на фирмата.

Те посочват, че са на 20-то място сред най-големите търговци в холандския газов хъб (TTF) и сред 5-те най-големи търговци в австрийския хъб (VTP).

МЕТ заявяват още, че имат "всички необходими лицензи от енергийните регулатори на страните от Западна, Централна и Източна Европа", включително България.

През 2021 г. (предвоенната година) са доставили 9,5% от цялото годишно потребление на природен газ в българската икономика.

Александър Николов Александър Николов: Това, че ми се повдига обвинение, не означава, че ще спра да задавам въпроси


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Бизнес

Калкулаторът, с който бизнесът може да измери колко е „зелен"

Повече за зеления калкулатор научаваме от Константин Киров

08:20 - 23.04.2024
Важно днес

Унгария отново се готви да блокира помощ на ЕС за Украйна за 2 млрд. евро

Будапеща отново зае страната на Русия по въпроси, свързани с войната в Украйна

07:55 - 23.04.2024
Важно днес

Депутатите изслушват Бойко Рашков и Петър Тодоров за скандала в "Митници"

Комисията продължава със своето разследване по скандала около Агенция "Митници"

07:36 - 23.04.2024
Важно днес

Журналистът на bird Димитър Стоянов е бил задържан

Държавен служител се е оплакал, че е заплашван

00:12 - 23.04.2024