"Газпром" е присвоил 2 млрд. евро от общите сметки с германската "Винтерсхал"

Германската енергийна компания "Винтерсхал Деа" е изгубила близо 2 млрд. евро от банковите си сметки в Русия.

Това съобщава главният изпълнителен директор на компанията Марио Мерен след решението да прекрати операциите на дружеството на руска територия.

"Винтерсхал" е подразделение на химическия гигант BASF и участва в ключови проекти като партньор на "Газпром" - включително в строителството на газопровода "Северен поток" и съвместни разработки в Сибир. Миноритарен собственик в компанията е LetterOne - инвестиционна група, контролирана доскоро от санкционирания руски олигарх Михаил Фридман.

Мерен съобщава пред изданието "Boersen-Zeitung", че "Газпром" са "изпразнили" банковите сметки на три от техните общи предприятия за добив на газ и петрол. Общата сума е за около 2 млрд. евро, както цитира Financial Times.

"Винтерсхал" е една от последните европейски компании, които спират работата си в Русия - цяла година след началото на руската военна инвазия в Украйна.

Прекратяването на дейността сега се обяснява с указ от Владимир Путин, който със задна дата намалява цената, на която съвместните предприятия с "неприятелски" държави биха могли да продават горива на "Газпром". Указът засяга директно "Винтерсхал". Въведената пределна цена важи за две от техните три газови находища.

"Продължаването на операциите в Русия е нецелесъобразно. Руската военна агресия в Украйна е несъвместима с нашите ценности и унищожи сътрудничеството между Русия и Европа", обяснява Мерен в позицията си от 17 януари 2023.

Мажоритарният собственик на дружеството BASF признава, че дъщерната компания е претърпяла "загуба на реално влияние" върху газовите си находища в Русия. Групата отписва над 7 млрд. евро заради решението на "Винтерсхал" да напусне страната, което води до чиста загуба за годината от 1,4 мрлд. евро за BASF.

"Винтерсхал" разполага с други обекти за добив на природен газ в Дания, Великобритания, Норвегия и Либия.

FT цитират инвестиционния анализатор Томас Швепe, който описва сагата с "Винтерсхал" като "пример за 20-годишните политически и корпоративни грешки в Германия".

"Помогнахме да създадем много силна и опасна Русия, без да осъзнаваме рисковете. Това, което ме изненадва и разочарова най-много е, че на този фон BASF реши да инвестира 10 млрд. евро в Китай (най-голямата чужда инвестиция на компанията в цялата ѝ история). Това е най-неприятното - че не се учим от грешките си", коментира той.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Олексий Резников: Украйна няма да насочва американски оръжия към руска територия

Ракетите ще се насочват към окупирана от Русия украинска територия

16:37 - 17.02.2023

Нафтали Бенет: Путин ме увери, че няма да убие Зеленски

Бившият израелски премиер разказва за срещата с руския президент

18:38 - 05.02.2023

Трима от задържаните българи на границата с РСМ получиха забрана да влизат в страната за 3 г.

Те са получили и глоба от по 300 евро, сред тях е бил депутат от "Възраждане"

14:41 - 05.02.2023

Умира ли приятелството? „Рецесията на връзките“ удря най-силно по мъжете

Свободното ни време е радикално индивидуализирано

12:49 - 05.02.2023