ГДБОП започва проверка за връзки на Младен Маринов с "Делта гард"

Служебният вицепремиер Бойко Рашков е възложил на ГДБОП да направи проверка по сигнал на Антикорупционния фонд за връзки между бившия вътрешен министър от ГЕРБ Младен Маринов и собствениците на охранителната компания "Делта гард".

Лицензът на фирмата беше отнет заради повдигнато обвинение на един от съдружниците Димитър Спасов (т.нар. Митко Каратиста).

"За много служители в МВР не е тайна връзката между този (бивш) министър и собствениците на тази охранителна фирма. Те са били във връзки още когато Маринов е бил на ниски нива в полицията. Тези контакти не са били преустановени, когато кариерата на Маринов върви нагоре. Включително имам информация от един човек, че "Делта гард" са разполагали с униформи, които са почти идентични с полицейските", каза Бойко Рашков в интервю за "Въпросите" на TV1.

Той не отговори категорично на въпроса дали в МВР има потвърдена информация за смесване на охранители на "Делта гард" с полицейската охрана на протестите през 2020 г., но посочи, че има такива твърдения в тази посока от страна на разпитаните потърпевши от полицейско насилие.

Сигналът на АКФ до ГДБОП е на база на справка от 2005 г., според която Младен Маринов е бил засечен от служител на РПУ-Несебър в един и същ автомобил със Спасов и съдружника му Марин Русев (бивш полицай).

"Възложена е проверка, която трябва да провери всички факти, свързани с изложеното в сигнала, а може би и нещо повече, защото при една проверка може да се проверяват и други обстоятелства. Най-късно до края на другата седмица това трябва да е готово. Някои от фактите могат да се изяснят още утре, вдругиден", коментира Рашков, който отказа да даде повече детайли по случая.

МВР окончателно отне лиценза на "Делта Гард"

Вниманието на АКФ към "Делта гард" се насочи заради твърденията на Илия Златанов (собственик на асансьорния завод "Изамет") за това, че е направен незаконен опит за отнемане на бизнеса му от бившия следовател Петьо Петров (т.нар. Петьо Еврото), а охранителната фирма е забранила достъпа му до собствените му заводи.

Бойко Рашков отхвърли критиките от страна на ГЕРБ срещу МВР за упражняването на предизборни репресии спрямо техни кандидати и активисти в страната.

"Начините, чрез които някои партии с извършване на престъпления се стремят да вземат властта, не може да ни остави спокойни, защото МВР е такъв орган, който е длъжен по закон да се справи и с този вид престъпност, въпреки че ще засегнем политически интереси. Тези политически партии - те са две в страната, това са ГЕРБ и ДПС - които се занимават с такива престъпления, ще ни обвинят и ще сложат знак на равенство между упражняването на законовите правмощия на МВР с репресия", каза още той.

Рашков не се отказа и от твърдението си за срещата между представители на ГЕРБ и ДПС в Цигов чарк, на която се предполага, че е коментирано бъдещо тяхно управление в партньорство с "лява партия". Той обяви, че не се съмнява в източника на тази информация - въпреки че и ГЕРБ, и ДПС, а и посоченият от него "домакин" Михаил Тиков я отрекоха.

Бойко Рашков не потвърди, но и не отрече, че предполагаемият зам.-председател на ДПС, участвал в подобна среща, е Йордан Цонев. Той отказа да го назове по име, но коментира, че "той обича да ми дава оценка, но на него му е дадена една оценка, малко несериозна, в Бургаска област".

На въпроса дали има доказателства за връзка между предполагаемите злоупотреби в много големи размери с пари от АМ "Хемус" и лично облагодетелстване на Бойко Борисов, Рашков отговори, че за момента такива преки доказателства няма. Той обаче допусна, че пари от поръчките за магистралата може да са ползвани като нелегално финансиране на купуването на гласове.

"Слушах Томислав Дончев, който каза, че тези пари могат да правят каквото си искат. А могат ли да влязат в употреба за изборите? Могат", каза той. Служебният вицепремиер коментира и снимките с пачки, направени в спалнята на Бойко Борисов по време на мандата му като премиер. Нови фотографии в стила на разпространените през 2020 г. се появиха и на 9 ноември, дни преди парламентарните избори. Според проверка на метаданните, направена от BIRD, снимките са правени между юни 2017 и май 2020 г. (месец преди да избухне скандала "Мата Хари").

"Месечната заплата на министър-председателя не е толкова висока, за да се напълни едно чекмедже с 2 млн. евро. Сега се появяват нови снимки, вероятно ще се измисли друга Мата Хари, първо беше една, после станаха повече, но бившият премиер не може да каже поне едно име. Един министър-председател не може за 3 мандата да има такова чемедже с 2 млн. евро в спалнята си. Източникът на такива приходи не е само от заплатата, а и от друго място. Дължи обяснение този, който "спинка" на спалнята. Сега не смеел да спинка както трябва, а спинкал с анцуг", иронизира той по повод последните твърдения на Борисов, че се опасява да не бъде подслушван и следен и в дома си в Банкя.

Борисов към Рашков: Ако имам банка, няма да имам чекмедже


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Служебният кабинет смени Вяра Тодева и още пет областни управители

Част от новите са от банката кадри на ГЕРБ

18:08 - 26.04.2024
Важно днес

Мащабни промени в движението в центъра на София предложиха от ПП-ДБ и "Спаси София"

Планира се ул. „Фритьоф Нансен“ да стане двупосочна

14:32 - 26.04.2024