Сайтът на класацията "Мъж на годината" обяви прекратяване на гласуването, след като двама от четиримата номинирани публично изразиха недоволството си от включването на имената им. 

Ръководителят на Националния оперативен щаб за Covid-19 ген. Венцислав Мутафчийски обяви, че е поискал от организаторите на класацията "Мъж на годината" да премахнат името му от списъка на номинираните. 

Мутафчийски беше поставен в "тройката" финалисти редом до доц. Атанас Мангъров, който е един от най-активните критици на противоепидемичните мерки и водеше активна кампания срещу мерките на НОЩ дори когато беше включен в медицински съвет към правителството. 

Когато репортер повдигна темата за класацията, по време на редовния брифинг за Covid-19, началникът на ВМА каза: 

"Този въпрос не е актуален. Още вчера щом разбрах, че съм сред номинираните, изпратих писмо до Радосвет Радев (собственик на "Дарик"), с което поисках да оттегли номинацията ми. Така че въпросът ви не е актуален". 

Решението на медията да включи двете имена в годишните си награди (редом до номинацията на Стефан и Максим Иванови, които поставиха рекорд с прекосяването на Атлантика с лодка) беше посрещнато с недоумение и критики в социалните мрежи. 

Самият доц. Атанас Мангъров също се разграничи от класацията на "Дарик". Той изрази недоумение "по какво ще мерим мъжествеността - по дължина, по дебелина, по какво...", в кратък коментар за Дир.бг. 

Малко след това сайтът на конкурса спря да приема гласове, а решението кой да бъде избраникът за 2020 г. ще бъде взето от “Академията Мъж на годината”, казват организаторите. 

"В историята на конкурса двама номинирани са подавали молба за оттегляне от процеса по лични причини - това са номинациите на главния прокурор Борис Велчев и на треньора на “Левски” Станимир Стоилов... Днес в редакцията на Дарик радио постъпи официална молба от генерал-майор Венцислав Мутафчийски. В нея се казва: “Всяка една номинация или награда е израз на висока оценка за проявен професионализъм в дадена област. В сферата на здравеопазването признанието никога не е индивидуално, защото нашата дейност е съвкупност от усилията на голям и сплотен екип.”

Съгласно регламента на провеждане на конкурса “Мъж на годината”, академията на Дарик радио е длъжна да се съобрази с молбата на един от претендентите за оттегляне на номинацията, пише медията. 

Наградата „Мъж на годината“ се връчва още от излизането на мъжкото списание „Клуб М“ през 1990 г. От 2001 номинациите дават журналисти, а победителят се избира чрез гласуване в интернет. Седем години по-късно „Дарик радио“ поема конкурса и създава официалния му сайт. Номинациите се определят от специална Академия, в която са включени 18 журналисти от медията. Неин председател е изпълнителният директор Радосвет Радев.

"Свободата" да избираш: "Колосален сблъсък" между Мутафчийски и Мангъров за "Мъж на годината"


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

2,4 млрд. лв. от Плана за възстановяване са само за въглищните региони

Перник, Стара Загора и Кюстендил ще получат целева подкрепа

Весела Казакова, Мина Милева и "наказателният вот" срещу филмите им в България

"Това е наказание срещу успеха на всички, които светът призна - и то западният свят"

Изследване от Швеция: Covid-19 засяга по-малко хора, ако близките им са ваксинирани

Ваксините играят ключова роля не само за индивидуалната, но и за колективната защита във високорискова среда

Вирусолозите предлагат по-строги мерки: "Ние сме в извънредна ситуация"

"Излизането от тази вълна зависи от нашето разумно поведение като общество"

Евростат: България е втора по бедност в ЕС след Румъния

Над 1/3 от населението на страната е изложено на бедност и материални лишения

Меркел посети Ердоган за последно - разбраха се за бежанците и за преговори с талибаните

Германският канцлер беше на визита в имение в Истанбул