Снимка: © Дарик радио

„Дарик радио“ обяви номинациите си за „Мъж на годината“ в 13-ото издание на анкетата, но журналистите от медията станаха обект на критики в социалните мрежи заради това, че за наградата ще се борят ген. Венцислав Мутафчийски и най-големият критик на Националния оперативен щаб доц. Атанас Мангъров.

Другата номинация е на Стефан и Максим Иванови – баща и син, които прекосиха Атлантическия океан със собствена лодка и поставиха редица рекорди.

Всеки може да подкрепи еднократно един от номинираните до 28 февруари, а наградата ще бъде връчена през пролетта.

"Мъж на годината" спря гласуването, след като Мутафчийски и Мангъров се разграничиха от класацията

„Сериозно ли“, „Шега ли е това?“ и „Шегуваш се“ – са основните коментари под публикацията на програмния директор на „Дарик“ Константин Вълков, който призовава хората да дадат своя глас.

„С какво Мангъров е заслужил да бъде мъж на годината, освен с телевизионните си интервюта?“, пита един от потребителите във Facebook, а преобладаващото мнение е, че наградата трябва да бъде предоставена на Стефан и Максим.

„Тъжно е изборът да бъде така ограничен“, пишат няколко човека, а друг предлага титлата „Мъж на годината“ да се даде на всеки един лекар в България.

Най-голямо внимание се обръща на „сблъсъка“ между Мутафчийски и Мангъров, наречен „колосален“. Двамата оформиха два отделни лагера още в началото на Covid-пандемията в България. От едната страна, до директора на ВМА, застанаха хората, вярващи в опасността от здравната криза и в необходимостта от строги мерки за изолация. От другата – до началника на детската клиника в Инфекциозна болница – се обединиха хората, вярващи, че около коронавируса се създава истерия. Вместо това те вярват, че той е несериозна заплаха и са по-податливи на доверие в конспиративните теории.

Според някои от хората, които ще гласуват – Мутафчийски не заслужава номинацията, заради това, че е сплашвал българските граждани с думите „ще се мре“, а Мангъров – заради всички свои изказвания срещу Covid-мерките.

„Ако Стефан и Максим не спечелят, вярно сме абсурден народ“, гласи един от коментарите в социалните мрежи.

От SpaceX до Холивуд: Хората, прославили България по света през 2020

Двамата осъществиха авантюристична мисия от Европа до Централна Америка в рамките на 105 дни. Изработиха самостоятелно лодката NEVEREST и изпълниха първата океанска гребна експедиция за България, както и първото прекосяване на Атлантическия океан с гребна лодка от изток на запад през сезона на ураганите (юли - октомври). С това те подкрепиха и благородна кауза – стимулиране на донорството.

Наградата „Мъж на годината“ се връчва още от излизането на мъжкото списание „Клуб М“ през 1990 г. От 2001 номинациите дават журналисти, а победителят се избира чрез гласуване в интернет. Седем години по-късно „Дарик радио“ поема конкурса и създава официалния му сайт.

Номинациите се определят от специална Академия, в която са включени 18 журналисти от медията. Неѝн председател е изпълнителният директор Радосвет Радев.

Най-често победители са ставали политици и спортисти. Президентите Желю Желев и Петър Стоянов са печелили приза по два пъти, а същото важи и за Бойко Борисов – веднъж избран в качеството си на главен секретар на МВР. Филип Димитров, Георги Първанов и Стефан Софиянски също са ставали „Мъж на годината“.

Сред спортистите личат имената на Христо Стоичков, Емил Костадинов, Йордан Йовчев, Веселин Топалов, Димитър Бербатов, Пламен Константинов, Таню Киряков и Матей Казийски.

Награда има и Слави Трифонов, а през 2011 печели единственият досега „непопулярен човек“, пише „Дарик“. Това е Стефан Стойчев от Чирпан, който помогна на много хора да се измъкнат от катастрофирал на АМ „Тракия“ автобус.

Миналата година победител стана д-р Милен Врабевски. Той е активно ангажиран с каузата на благотворителността в България в подкрепа на инициативи за утвърждаване на националната идентичност и ценностите на европейското гражданство. Учредител и председател е на Фондация „Българска памет“.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Александър Николов: Битовите потребители ще получат 25% компенсация за декември и 1/3 за януари

Азербайджан обещава по-големи количества газ за България през зимата

Конгресмен от САЩ допусна санкции срещу България заради ветото над Скопие

Клаудия Тени е съпредседател на групата за приятелство със Северна Македония и на Македоно-американското общество

Законодателните промени за съдебната реформа ще са готови за обществено обсъждане до седмица

Закрива се спецсъдът и спецпрокуратурата, променя се работата на ВСС и КПКОНПИ се трансформира

Преди 7 г. Австралия не пусна и Флойд Мейуедър

Върховенството на закона в Австралия - или как отказаха виза на боксьора заради сексуално насилие

Надежда Йорданова: Има сигнали срещу Гешев, които могат да са аргумент за отстраняването му

"Събираме още данни, за да се задействаме с отстраняването на главния прокурор", каза министърът

Джокович: Ще съдействам на властите, не исках фокусът да пада върху мен

Премиерът на Австралия защити решението на съда да депортира сърбина

Петков: Ще обявим парите от министерства и агенции към медии

Премиерът коментира здравните мерки, бунта на "Възраждане", темите за цената на енергията и Северна Македония