Ген. Хърбърт Реймънд МакМастър е офицер с дългогодишна кариера в американската армия, участвал е в бойни действия от конфликта в Персийския залив до войната срещу тероризма в Афганистан и Ирак. Книгата му за стратегическите грешки по време на Виетнамската война е сред най-популярните издания сред военнослужещите в САЩ.

Неговият идол е ген. Джордж Маршал - архитект на американската победа във Втората световна война и създател на плана за възстановяване на Европа. Също като Маршал - МакМастър не е гласувал никога в живота си, защото смята, че военната служба го задължава да бъде далеч от партийните пристрастия.

На 3 ноември 2020 г. генералът ще гласува за първи път.

Въпреки че достигна до една от най-високите експертни позиции като съветник по националната сигурност в мандата на Доналд Тръмп и е един от малкото бивши сътрудници, който не публикува скандални разкрития "от кухнята" на Белия дом, съвсем не е сигурно, че МакМастър ще даде гласа си за действащия президент.

МакМастър се задържа на поста си малко повече от година, преди консервативният сайт "Брайтбарт" на Стийв Банън да поеме кампания за уволнението му. Самият Тръмп го атакува заради това, че по време на реч в Мюнхен генералът "забрави да каже, че резултатът от изборите през 2016 г. не са повлияни или променени от руснаците".

Твърдото убеждение на МакМастър е тъкмо обратното - и до днес той определя Русия като една от основните заплахи за свободния свят заедно с авторитарния режим на Китай.

Генералът смята, че пасивната позиция на Доналд Тръмп спрямо Путин се дължи на това, че президентът на САЩ не прави разграничение между три въпроса - дали Русия се е месила в изборите през 2016, дали това е било в полза на самия Тръмп и дали влиянието е довело до подмяна на изборния резултат. Тъй като президентът се фокусира само върху последния въпрос, вярва, че всяко съмнение по него би довело до оспорване на собствения му пост, казва МакМастър. С това само отваря още по-широко поле за действие на руските служби.

В поредица от интервюта по повод новата си книга "Battlegrounds" МакМастър посочва, че "постоянната кампания за разриви, дезинформация и отричане се подпомага от всеки лидер, който не я разпознава". Пред NBC той посочва Тръмп като човек, който "помага и улеснява" усилията на Путин, защото не поставя проблема за руската намеса във вътрешните работи на САЩ директно.

МакМастър смята, че администрацията е допуснала грешка с решението си да започне да изтегля войските си от Европа, докато Путин демонстрира агресията си.

"Путин не се смята за обвързан от каквито и да е морални принципи. Налице са безспорни данни, че Русия е съучаствала в свалянето на пътническия самолет над Украйна през 2014 г. Путин опита да убие бившия руски разузнавач Сергей Скрипал с нервно бойно вещество, при което застраши живота на хиляди британски граждани. После опита да отрови критика на режима Алексей Навални. Путин отрича всичко това. Той вярва, че Западът е слаб и че може да остане безнаказан дори ако убива, понякога в буквалния смисъл на тази дума", казва той в друго интервю за Spiegel.

Вторият живот на Алексей Навални: "Да хвърлиш атомна бомба върху един човек"

МакМастър отхвърля твърдо тезата, че западните демокрации са "виновни" за поведението на Кремъл. Той я определя като пример за "забележителна самоомраза" и "морално равенство, което се превръща в проклятие за Запада".

"През 90-те години САЩ и европейците платиха милиарди на Русия, за да помогнат на страната в прехода към пазарна икономика. Този преход се провали, защото се разви криминална мрежа за злоупотреба с власт, която първо свали Борис Елцин, а после подготви възхода на Путин. Путин винаги е казвал, че иска да върне Русия към някогашното й национално величие. Не бива да дпоускаме грешката да се обвиняваме за най-позорните действия на нашите противници. Наричам това поведение в книгата си "стратегически нарцисизъм", казва МакМастър.

На последващ коментар от журналистите на Spiegel, че Барак Обама е нарекъл Русия "регионална сила", генералът отговаря със смях.

"Ок, ясно. Обидили сме Путин, и затова той има право да подрива демокрациите ни? Предполагам, това обяснява защо Путин може да потиска собствения си народ и да променя конституцията, за да остане Цар до 2036 г.? Това не го разбирам изобщо. Трябваше ли да кажем на държавите, които искаха да си върнат свободата: "Съжаляваме, обаче не може да станете членове на ЕС, защото Русия не го иска?".

МакМастър влиза в пряко противоречие с отношението на Тръмп към ангажимента на САЩ за сигурността на европейските партньори, като определя НАТО като "по-важен от всякога". В същото време, той смята риска за напускане на НАТО от страна на САЩ при евентуален втори мандат на Тръмп за много малък, защото Конгресът ще трябва да се произнесе по случая.

МакМастър ясно определя намеците на Тръмп, че може да не се съгласи на мирно предаване на властта при загуба, за "погрешни и опасни за демокрацията ни", но посочва, че тенденцията за прехвърляне на цялата вина за политическото разделение в САЩ върху активността на един човек не е логична.Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Ще изпадне ли БСП от ПЕС - еврогрупата, която Сергей Станишев управлява 11 г.

Как се появи интригата около бъдещето на БСП в Партията на европейските социалисти

19:03 - 01.12.2023
Технологии

До Америка и назад: Д-р Мария Тончева и надпреварата с времето

Тя е пионер във въвеждането на регенеративните терапии у нас.

19:00 - 01.12.2023
Важно днес

Всичко, което трябва да знаем за COP28 в Дубай

Президентът на САЩ Джо Байдън, подобно на китайския си колега Си Дзинпин, няма да присъства на COP28

17:21 - 01.12.2023
Живот

Болестта на патриарха и папата: Кога църквата говори и кога мълчи за здравето на своите водачи

И двамата църковни водачи са с белодробни заболявания

16:59 - 01.12.2023
Важно днес

Депутат от "Възраждане" заплаши Тодор Тагарев със "смъртно наказание"

Вместо да му направи забележка за недопустимия тон, председателстващата заседанието само поклати глава

16:20 - 01.12.2023
Култура

След Тейлър Суифт и Бийонсе и концерт на Queen от 1981 г. тръгва по кината

Пореден музикален концерт ще завладее кино екраните през януари

15:42 - 01.12.2023
Живот

Джулиана Маргулис: LGBT-хората, които подкрепят "Хамас", щяха да са първите им жертви

Актрисата обвинява TikTok за разпространение на пропаганда и омраза

15:20 - 01.12.2023