Генерал vs милиардер: Чехия избира между Павел и Бабиш за президент Снимка: © Getty Images

Милиардерът и бивш премиер Андрей Бабиш или пенсионираният генерал от НАТО Петр Павел - това са двете опции за президент, между които гласоподaвателите в Чехия избират днес.

Вторият тур от президентските избори започва рано сутринта в петък, а резултатите от политическата надпревара ще станат ясни в събота следобяд. Според предварителните социологически проучвания в страната Павел има убедителна преднина пред Бабиш.

Предизборната кампания беше изключително неспокойна, като беше белязана от дезинформация и дори смъртни заплахи.

Тази седмица Петр Павел трябваше да напише публикация в социалните мрежи, с която да отрече слуховете за собствената си смърт, които се разпространиха масово онлайн. Дезинформационната атака беше осъдена и от неговия опонент Бабиш, който я определи като "отвратителна" и изрази надежда, че полицията ще проведе щателно разследване по случая.

Междувременно самият Бабиш обяви по-рано през седмицата, че ще отмени всички оставащи лични изяви в рамките на предизборната кампания поради опасения за личната си безопасност, след като е получил анонимна смъртна заплаха.

Генерал Павел остава фаворит въпреки скорошни разкритията, че е преминал обучение във военното разузнаване по време на комунистическия режим в страната. На последния си предизборен митинг той говори пред събралите се хиляди хора в Прага, като заяви:

"Когато служех в армията, служех на страната и на всички в нея, независимо от политическите предпочитания, и искам да служа така и като президент."

Изборите са важни за Чехия - държава членка на ЕС и на НАТО, въпреки че президентският пост е лишен от изпълнителна власт. Но все пак в правомощията на президента на страната е да прави ключови назначения в съдилищата и централната банка. Той е главнокомандващ на армията и има думата и по въпроси от външната политика.

61-годишният Петр Павел е независим кандидат на изборите. Опитът му като ръководител на чешката армия и на Военния комитет на НАТО определено е плюс на фона на настоящата ситуация, в която Русия води война в Европа - срещу Украйна.

Неговата политическа платформа включва силна позиция на Чехия в ЕС и НАТО и категорична подкрепа за Украйна. Павел също така подкрепя приемането на еврото и прогресивни политики като легализиране на гей браковете.

68-годишният милиардер Андрей Бабиш е отдавна познат на политическата сцена в Чехия. Той е бивш министър-председател, а в момента оглавява най-голямата опозиционна партия в парламента.

По време на премиерския си мандат Бабиш поддържаше близки връзки с унгарския президент Виктор Орбан, който продължава да е в конфликт с ЕС по отношение на върховенството на закона.

И двамата кандидат-президенти вероятно ще бъдат по-прозападно настроени от Милош Земан, чийто втори и последен президентски мандат ще приключи през март. През по-голямата част от управлението си Земан се опитваше да изгради по-близки отношения на Чехия с Китай и Русия.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Текстове от партньори

Пет отличия спечели А1 на PR Приз 2024

Екипът на „Корпоративни комуникации на А1 участва с шест кампании

15:11 - 23.05.2024
Важно днес

Русия удари Харков с 15 ракети C-300, най-малко 7 души са загинали

Местните власти съобщават за 16 ранени при атаките

13:49 - 23.05.2024
Млада България

Епидемия ли е самотата сред младите българи: има ли Gen Z проблем?

Епидемията на самотата не прави изключения, а засяга всички - в това число и младите хора в България. Но до каква степен?

13:25 - 23.05.2024