Генерал vs милиардер: Чехия избира между Павел и Бабиш за президент Снимка: © Getty Images

Милиардерът и бивш премиер Андрей Бабиш или пенсионираният генерал от НАТО Петр Павел - това са двете опции за президент, между които гласоподaвателите в Чехия избират днес.

Вторият тур от президентските избори започва рано сутринта в петък, а резултатите от политическата надпревара ще станат ясни в събота следобяд. Според предварителните социологически проучвания в страната Павел има убедителна преднина пред Бабиш.

Предизборната кампания беше изключително неспокойна, като беше белязана от дезинформация и дори смъртни заплахи.

Тази седмица Петр Павел трябваше да напише публикация в социалните мрежи, с която да отрече слуховете за собствената си смърт, които се разпространиха масово онлайн. Дезинформационната атака беше осъдена и от неговия опонент Бабиш, който я определи като "отвратителна" и изрази надежда, че полицията ще проведе щателно разследване по случая.

Междувременно самият Бабиш обяви по-рано през седмицата, че ще отмени всички оставащи лични изяви в рамките на предизборната кампания поради опасения за личната си безопасност, след като е получил анонимна смъртна заплаха.

Генерал Павел остава фаворит въпреки скорошни разкритията, че е преминал обучение във военното разузнаване по време на комунистическия режим в страната. На последния си предизборен митинг той говори пред събралите се хиляди хора в Прага, като заяви:

"Когато служех в армията, служех на страната и на всички в нея, независимо от политическите предпочитания, и искам да служа така и като президент."

Изборите са важни за Чехия - държава членка на ЕС и на НАТО, въпреки че президентският пост е лишен от изпълнителна власт. Но все пак в правомощията на президента на страната е да прави ключови назначения в съдилищата и централната банка. Той е главнокомандващ на армията и има думата и по въпроси от външната политика.

61-годишният Петр Павел е независим кандидат на изборите. Опитът му като ръководител на чешката армия и на Военния комитет на НАТО определено е плюс на фона на настоящата ситуация, в която Русия води война в Европа - срещу Украйна.

Неговата политическа платформа включва силна позиция на Чехия в ЕС и НАТО и категорична подкрепа за Украйна. Павел също така подкрепя приемането на еврото и прогресивни политики като легализиране на гей браковете.

68-годишният милиардер Андрей Бабиш е отдавна познат на политическата сцена в Чехия. Той е бивш министър-председател, а в момента оглавява най-голямата опозиционна партия в парламента.

По време на премиерския си мандат Бабиш поддържаше близки връзки с унгарския президент Виктор Орбан, който продължава да е в конфликт с ЕС по отношение на върховенството на закона.

И двамата кандидат-президенти вероятно ще бъдат по-прозападно настроени от Милош Земан, чийто втори и последен президентски мандат ще приключи през март. През по-голямата част от управлението си Земан се опитваше да изгради по-близки отношения на Чехия с Китай и Русия.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Изтекли документи доказват плановете на Путин за световна кибервойна

Файловете Вулкан разкриват как руските служби ползват частни компании за кибератаки

21:03 - 30.03.2023

Илина Мутафчиева: Държавата сме ние самите и от нас зависи да имаме нормален живот

Защо човек от неправителствения сектор решава да влезе в политиката?

19:51 - 30.03.2023

Здравното министерство подписа договора за медицинските хеликоптери

Първата от шестте въздушни линейки трябва да бъде доставена през декември 2023 г.

19:49 - 30.03.2023

Русия обвинява България и Чехия, че ремонтират украински вертолети без лиценз

Москва твърди, че е забранила износ на резервни части, който е забранен много преди това от европейските санкции

18:29 - 30.03.2023

Ръководителят на МОК отхвърли критиките и се застъпи за връщането на руснаците в спорта

критиките на правителствата към завръщането на Русия в спорта са достойни за съжаление

17:24 - 30.03.2023

Всеки стажант във Vivacom ще черпи знания и опит от различни отдели на компанията

360-градусов професионален опит предлага Vivacom по повод 20-ата годишнина на стажантската си програма

17:24 - 30.03.2023

„Несравним цвят и яркост“: Диамантът The Eternal Pink отива на търг за $35 млн.

Цветните диаманти, особено розовите, напоследък достигат най-високи цени

17:11 - 30.03.2023