Георги Димов поема агенция "Митници", Румен Спецов остава начело на НАП Снимка: © Screenshot

Няколко часа след като встъпи в длъжност новият служебен министър на финансите Людмила Петкова обяви първите рокади и назначи Георги Димов начело на Агенция "Митници".

Един от мотивите за това е "да внесе спокойствие в системата", каза Петкова на първия си официален брифинг след предаването на властта от предшественията ѝ Асен Василев.

Агенцията беше разклатена миналата седмица, когато Петя Банкова, която оглави митниците през февруари, беше арестувана по обвинение за участие в организирана престъпна група за контрабанда и търговия с влияние.

Досега Георги Димов е бил заместник-изпълнителен директор на приходната агенция. Директорът ѝ Румен Спецов запазва поста си, обяви още служебният министър.

"Основната задача на Димов ще е с доказаните си експертни качества да пренесе добрия опит и практики от НАП с цел да се увеличи събираемостта на приходите и да има плавен преход към сливането на приходните агенции”, каза Петкова по повод назначението на Димов.

Нито министърът, нито новият директор коментираха ситуацията в Агенция "Митници" след разследването и арестите в нея с мотива, че "това е работа на следствените органи".

Петкова каза още, че няма да има съкращения на служители нито Агенция "Митници", нито в НАП, за които остава планът да се слеят в една мегаструктура. При назначаването на Петя Банкова бившият вече финансов министър Асен Василев обяви, че министерството планира да обедини Националната агенция за приходите (НАП) и Агенция "Митници" заради очакваното решение за премахване и на сухопътните граници, след като България беше приета в Шенген.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

За първи път Делян Пеевски ще води листата на ДПС в Кърджали

Джевдет Чакъров може да води листата за евродепутати на Движението

12:04 - 06.05.2024
Живот

Рап битката между Дрейк и Кендрик Ламар - обиди, педофилия и тайни деца

Музикалните издания Billboard и Rolling Stone я обявиха за Гражданската война на рапа

10:16 - 06.05.2024