Георги Марков ще се "жертва" с още един мандат като депутат от ГЕРБ

Депутатът от ГЕРБ Георги Марков обяви, че е преосмислил решението си да се откаже от участие в предстоящите парламентарни избори.

"Бойко ми телефонира. Каза, че има нужда да съм в листите на ГЕРБ. Приятел (от 25 г.) в нужда се познава, затова се съгласих", пише Марков.

Той заявява, че искал да помогне на Борисов да "стане европейски шамппион с пет поредни победи, една повече от Меркел и Орбан".

Бившият конституционен съдия стана депутат в 44 Народно събрание през 2017 г., като тогава коментираше, че "ГЕРБ е единствената партия, която печели избори, след като е управлявала и няма алтернатива в момента".

Собствената му политическа кариера започва през 1990 г. като кандидат на СДС в изборите за Велико Народно събрание. Напуска партийната политика, когато е избран за член на Конституционния съд, но през 2005 г. е обявен за председател на партията на Яне Янев "Ред, законност и справедливост".

Марков се яви на президентските избори през 2006 като кандидат на РЗС, но спечели само 2,7% от гласовете на първия тур. През 2007 г. Комисията по досиетата го освети като агент на бившата Държавна сигурност в периода 1972-1976 с псевдоними "Николай" и "Стефан".

В края на януари 2021 г. Марков обяви, че не желае да участва в изборите и "слиза от парламентарната сцена". Той имаше няколко остри критики срещу посоката, по която върви ГЕРБ, като посочи поименно Георги Харизанов (ТВ Европа, Институт за дясна политика) и социалния министър Деница Сачева за фигури, с които "ГЕРБ е обречен".

Той отказа и да подпише проваления проект на ГЕРБ за нова конституция през септември 2020 г.

Автор е на книгата "Феноменът Виктор Орбан" - похвално слово за унгарския министър-председател.


Небивалици от телевизора: Йозеф Сайер се заразил с джендърство от Брюксел

Още един депутат от ГЕРБ се присъедини към Цветан Цветанов


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Нинова видя "зависимости" на Елена Йончева, след като ДПС я номинира за евродепутат

Бившата журналистка още не е казала дали ще приеме номинацията

12:12 - 23.04.2024
Европейски дневници

ЕС иска да спре нова функция в TikTok, която плаща на потребители да гледат видеа

EK започна процедура срещу TikTok

11:35 - 23.04.2024