Докъде стигна "случаят Семерджиев" в съда Снимка: © Булевард България

Бившият футболист Георги Семерджиев, който уби две момичета при тежка катастрофа на столичния бул. "Черни връх" на 5 юли 2022 г., получи още една осъдителна присъда - този път заради това, че и на 14 февруари 2022 г. е ползвал фалшива шофьорска книжка, на която е придаден вид, че е издадена в Швейцария. Решението на Софийският районен съд (СРС), с което Семерджиев получава две години затвор при първоначален строг режим, е от вторник. Обвиняемият ще трябва да плати глоба и разноските по делото.

Присъдата не е окончателна и подлежи на обжалване.

Това е само едно от обвиненията срещу Семерджиев. Прокуратурата му повдигна 5 други заради жестоката катастрофа с жертви, след която избяга от местропрестъплението. Ден по-късно беше задържан.

Най-тежкото от обвиненията е за причиняването на смърт при катастрофата, като за това на първа инстанция той получи 16 години затвор при първоначален строг режим, както и да заплати 700 000 лева кръвнина на близките на едно от загиналите момичета.

По това дело през април 2023 г. на първа инстанция Семерджиев беше осъден още за следните неща:

  • Признат е за виновен за това, че е шофирал след употребата на амфетамин и метаамфетамин, като по това обвинение получи 2,5 години затвор.
  • За притежание на метамфетамин – наказание от 3 години затвор и глоба в размер на 7000 лева.
  • За фалшиви номера на автомобила, който е управлявал - 11 месеца лишаване от свобода.
  • Семерджиев е признат за виновен също, че още веднъж - 10 юни 2022 г. - тоест по-малко от месец преди катастрофата, също е показал фалшив документ от Швейцария за управление на автомобил. По това обвинение неокончателната присъда е 5 години лишаване от свобода.

В крайна сметка първоинстационният съд реши общата му присъда да е 20 години затвор - съгласно българското законодателство при наличието на няколко обвинения се дава едно общо наказание, което е и най-тежкото от всички.

Прокуратурата смята, че е доказала всички внесени обвинения - въпреки че вещите лица по делото представиха две противоречащи си експертизи на кръвните проби на Семерджиев, от които не стана безспорно ясно дали той е бил дрогиран в нощта на убийството. В разбилия се джип обаче беше намерен метамфетамин.

Присъдата подлежи на обжалване.

През годините преди това бившият футболист е имал съставени 47 акта, 49 наказателни постановления и 6 фиша за нарушения на пътя. Последното му престъпление е от 10 юни 2022 г., по-малко от месец преди фаталния инцидент. Тогава, след последователни заплахи и молби към униформените да не го задържат, Семерджиев избягал.


Вътрешният министър уличи прокуратурата в нарушение с кръвната проба на Георги Семерджиев

Семерджиев внезапно отрече да е шофирал при катастрофата на "Черни връх"


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

"Хамас" не хареса предложението за прекратяване на огъня, но преговорите продължават

"Хамас" е скептична към израелското предложение

10:36 - 02.05.2024
Важно днес

Десетки хиляди отново протестираха в Грузия, след като парламентът придвижи спорен закон

Недоволството около спорния закон за "чуждестранни агенти" в Грузия продължава

09:40 - 02.05.2024
Текстове от партньори

Кока-Кола ХБК България се подготвя за стажантската програма Coke Internship 2024

Компанията предлага 8 свободни позиции за своята тримесечна платена програма

08:59 - 02.05.2024