ГЕРБ атакува в Конституционния съд указа на Радев за назначаване на служебния кабинет Снимка: © Булевард България

ГЕРБ атакува в Конституционния съд указа на президента Румен Радев за назначаване на служебното правителство и поискаха "незабавно отстраняване" на министъра на икономиката Кирил Петков.

Радев издаде Указ №129 за назначаване на служебния кабинет с премиер Стефан Янев на 12 май 2021 г.

Тази стъпка на ГЕРБ идва след възникнали миналата седмица въпросителни около гражданството на Петков. Той обяви, че се е отказал от канадското си гражданство, преди да встъпи в длъжност, тъй като според Конституцията министри могат да бъдат "само български граждани, които отговарят на условията за избиране на народни представители".

Кирил Петков се е отказал от канадското си гражданство, преди да стане министър

Все още не е ясно дали процедурата по отказ от гражданството на Петков е приключила преди встъпването му във властта. Ако той все още има двойно гражданство и не отговаря на условията на закона, това би направило нелегитимни всички актове, които е подписал като министър.

"Имаме много въпроси към министър Петков - канадското гражданство валидно ли е все още и било ли е валидно към момента на назначаването му? Ако е така, е нарушена Конституцията. С една простичка молба не можеш да се откажеш от гражданство", каза зам.-председателят на ГЕРБ Даниел Митов.

Министерството на външните работи е отправило официално запитване до Канада дали Кирил Петков е имал канадско гражданство към момента на встъпването му в длъжност.

"Знаех, че тази процедура съществува и в първия момент, в който бях поканен като министър, направих този отказ. Той е нотариално заверен, така че имам пълната документация", каза служебният министър на икономиката.



Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Хърватският президент скочи в собствения си капан. Получи забрана да е премиер

Зоран Миланович отказа да напусне поста си, за да участва в кампанията

16:47 - 19.04.2024