Кирил Петков се е отказал от канадското си гражданство, преди да стане министър

Служебният министър на икономиката Кирил Петков обяви, че се е отказал от канадското си гражданство, преди да бъде назначен в състава на Министерския съвет през май 2021 г.

Петков направи това уточнение, след като депутатът от ИТН Димитър Гърдев е поискал информация от МВнР дали икономическият министър не е назначен в нарушение на конституцията.

Според чл. 110, "членове на Министерския съвет могат да бъдат само български граждани, които отговарят на условията за избиране на народни представители".

Кирил Петков посочва, че е заявил отказ от канадското си гражданство, преди да встъпи в длъжност.

"Знаех, че тази процедура съществува и в първия момент, в който бях поканен като министър, направих този отказ. Той е нотариално заверен, така че имам пълната документация", казва той пред журналисти в Народното събрание.

Малко след това Петков участва в "Лице в лице" по bTV, като уточни, че е направил волеизявление за отказ от второто си гражданство, но все още няма потвърждение от страна на Канада. Петков посочва, че се е консултирал с конституционни съдии, според които няма нарушение на основния закон.

Петков е завършил "Финанси" в университета на Британска Колумбия във Ванкувър, преди да направи магистратура по бизнес администрация в Харвард. Съпругата му е от Канада.

"Цялото ми семейство живее в България, откакто съм завършил Харвард. Единствената ми връзка с Канада е, че там продавам с фирмата ми българско производство. Имам копия от документите, с които съм се отказал от канадското гражданство", казва той в bTV.

Кирил Петков призова депутатите да се върнат към приоритетните си задачи в Народното събрание, вместо да се занимават с "някакви интриги". Той повтори настояването на служебния кабинет да се разгледа проекта за актуализация на Бюджет 2021.

"Ако имате депутат в това Народно събрание, ако управлявате бизнес, който се страхува от следващата Covid-вълна, ако сте пенсионер и се притеснявате дали ще си получите тези 50 лева - сега е моментът да се свържете с вашите народни представители. Не можем от сутрин до вечер да отговаряме на някакви въпроси, които и без това ги говорим непрекъснато. В момента те трябва да си свършат работа с актуализацията на бюджета", каза още Кирил Петков.


"Този етап остава в миналото": Защо ББР обяви директорското BMW за продан

Асен Василев: Водихме битка за спиране на всички кранчета, а "Кой" ни атакуваАко нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Живот

Романът "Времеубежище" на Георги Господинов ще се изучава в New York University

"Времеубежище" ще бъде изучавам в курса на университета "Романът днес".

18:24 - 09.12.2023
Живот

2000 бота са били активизирани, за да възхваляват съдържание, свързано с COP28

Ботове действаха и по-рано тази година, когато защитаваха спорното домакинство на ОАЕ

17:04 - 09.12.2023
Важно днес

Кирил Петков: Kоординацията между ГЕРБ и ДПС е толкова сериозна, че те действат почти като една структура

Петков обяви, че не приема обвиненията в безпринципност

15:35 - 09.12.2023
Живот

Защо Time избра Тейлър Суифт за човек на година?

Няколко дни след обявяване на победителя, TIME публикува мотивите за избора си.

14:17 - 09.12.2023
Спорт

Седмица в паралелната вселена: Гонзо представи книга и всичко е точно  

Да представяш „нова философия за футбола“ е направо цинично. А да искаш още 3-4 години за работа - нагло.

13:00 - 09.12.2023
Важно днес

Олена Зеленска: Спирането на финансовата помощ за Украйна означава просто, че ще умрем

Преди дни Сенатът на САЩ блокира милиарди долари нова помощ за Украйна

12:06 - 09.12.2023
Живот

Ректорът на "Харвард" се извини за противоречивите си изказвания

Преди дни Гей отказа да отговори на въпроса дали призивът към геноцид над евреите представлява нарушение спрямо правилата

10:49 - 09.12.2023