Служебният министър на икономиката Кирил Петков обяви, че се е отказал от канадското си гражданство, преди да бъде назначен в състава на Министерския съвет през май 2021 г.

Петков направи това уточнение, след като депутатът от ИТН Димитър Гърдев е поискал информация от МВнР дали икономическият министър не е назначен в нарушение на конституцията.

Според чл. 110, "членове на Министерския съвет могат да бъдат само български граждани, които отговарят на условията за избиране на народни представители".

Кирил Петков посочва, че е заявил отказ от канадското си гражданство, преди да встъпи в длъжност.

"Знаех, че тази процедура съществува и в първия момент, в който бях поканен като министър, направих този отказ. Той е нотариално заверен, така че имам пълната документация", казва той пред журналисти в Народното събрание.

Малко след това Петков участва в "Лице в лице" по bTV, като уточни, че е направил волеизявление за отказ от второто си гражданство, но все още няма потвърждение от страна на Канада. Петков посочва, че се е консултирал с конституционни съдии, според които няма нарушение на основния закон.

Петков е завършил "Финанси" в университета на Британска Колумбия във Ванкувър, преди да направи магистратура по бизнес администрация в Харвард. Съпругата му е от Канада.

"Цялото ми семейство живее в България, откакто съм завършил Харвард. Единствената ми връзка с Канада е, че там продавам с фирмата ми българско производство. Имам копия от документите, с които съм се отказал от канадското гражданство", казва той в bTV.

Кирил Петков призова депутатите да се върнат към приоритетните си задачи в Народното събрание, вместо да се занимават с "някакви интриги". Той повтори настояването на служебния кабинет да се разгледа проекта за актуализация на Бюджет 2021.

"Ако имате депутат в това Народно събрание, ако управлявате бизнес, който се страхува от следващата Covid-вълна, ако сте пенсионер и се притеснявате дали ще си получите тези 50 лева - сега е моментът да се свържете с вашите народни представители. Не можем от сутрин до вечер да отговаряме на някакви въпроси, които и без това ги говорим непрекъснато. В момента те трябва да си свършат работа с актуализацията на бюджета", каза още Кирил Петков.


"Този етап остава в миналото": Защо ББР обяви директорското BMW за продан

Асен Василев: Водихме битка за спиране на всички кранчета, а "Кой" ни атакуваАко нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Kaufland е марка №1 за 2022 година

Компанията събра най-голям процент от гласовете в 14-ото издание на потребителската класация „Любимите марки“

Кирил Петков: Решението за 70-те руснаци е на Съвета за сигурност, в който участва и представител на Радев

Депутатите отново се скараха заради искането за прекъсване на гласуването на бюджета

Изгонването на 70-те руски дипломати е обсъждано на закрито заседание на кабинета

Лена Бориславова: Решението е на МВнР, а не на премиера

БСП няма да преговаря с ПП. Заради руските дипломати и ако Кирил Петков е кандидат-премиер

Корнелия Нинова поиска Румен Радев да свика КСНС заради изгонените руснаци от България

ДДС на брашното неочаквано стана 0% след сгрешен вот на Антоанета Цонева

Смут в пленарната зала заради отказа от корекция на решаващия глас при вота

Огнян Минчев: Президентът свика консултации "по армейски", партиите имаха нужда да разговарят

Възможно е да се създаде коалиция, която да избегне поредните предсрочни избори, смята политологът