Служебният министър на икономиката Кирил Петков обяви, че се е отказал от канадското си гражданство, преди да бъде назначен в състава на Министерския съвет през май 2021 г. 

Петков направи това уточнение, след като депутатът от ИТН Димитър Гърдев е поискал информация от МВнР дали икономическият министър не е назначен в нарушение на конституцията. 

Според чл. 110, "членове на Министерския съвет могат да бъдат само български граждани, които отговарят на условията за избиране на народни представители". 

Кирил Петков посочва, че е заявил отказ от канадското си гражданство, преди да встъпи в длъжност.

 "Знаех, че тази процедура съществува и в първия момент, в който бях поканен като министър, направих този отказ. Той е нотариално заверен, така че имам пълната документация", казва той пред журналисти в Народното събрание. 

Малко след това Петков участва в "Лице в лице" по bTV, като уточни, че е направил волеизявление за отказ от второто си гражданство, но все още няма потвърждение от страна на Канада. Петков посочва, че се е консултирал с конституционни съдии, според които няма нарушение на основния закон. 

Петков е завършил "Финанси" в университета на Британска Колумбия във Ванкувър, преди да направи магистратура по бизнес администрация в Харвард. Съпругата му е от Канада.

"Цялото ми семейство живее в България, откакто съм завършил Харвард. Единствената ми връзка с Канада е, че там продавам с фирмата ми българско производство. Имам копия от документите, с които съм се отказал от канадското гражданство", казва той в bTV. 

Кирил Петков призова депутатите да се върнат към приоритетните си задачи в Народното събрание, вместо да се занимават с "някакви интриги". Той повтори настояването на служебния кабинет да се разгледа проекта за актуализация на Бюджет 2021. 

"Ако имате депутат в това Народно събрание, ако управлявате бизнес, който се страхува от следващата Covid-вълна, ако сте пенсионер и се притеснявате дали ще си получите тези 50 лева - сега е моментът да се свържете с вашите народни представители. Не можем от сутрин до вечер да отговаряме на някакви въпроси, които и без това ги говорим непрекъснато. В момента те трябва да си свършат работа с актуализацията на бюджета", каза още Кирил Петков. 


"Този етап остава в миналото": Защо ББР обяви директорското BMW за продан

Асен Василев: Водихме битка за спиране на всички кранчета, а "Кой" ни атакуваАко нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Techem инвестира 2 млн. лв. в нова смарт система за отчитане

360 сгради в София и над 500 сгради в Пловдив и Плевен ще бъдат оборудвани с новите четци

МЗ потвърди: Наличието на антитела не е достатъчно за издаване на зелен сертификат

ECDC са потвърдили решението си от май и ЕК не обмисля да променя сертификата

Хърватското чудо на Мате Римац: От старото BMW в гаража на баща си до върха на Bugatti

Дете на емигранти от Югославия, днес Римац стои начело на една от най-важните компании за електромобили

Кръщават улица в София на името на Боян Петров

Тя се намира в "Манастирски ливади - Изток"

"Японските Меган и Хари": Принцеса Мако се омъжи за човек от народа и се отказа от кралския си статут

Японците протестират срещу съпруга ѝ и я доведоха до депресивно състояние

КС по делото за статута на транссексуалните хора: В конституцията полът е само биологичен

Могат ли транссексуалните хора да сменят пола в личните си документи?